Bliv klog i ferien

Ferie sløver folks hjerner, mener nogle. Men kloge bøger kan være med til at holde os skarpe i sommervarmen.

En af dem er “Deep Thinking: Where Machine Intelligence Ends and Human Creativity Begins”.

Det er 20 år siden, at verdens største skakspiller Garry Kasparov for første gang tabte til IBMs supercomputer, Deep Blue. Det var et vendepunkt i teknologiens historie, hvor maskiners intelligens viste sig i stand til at vinde over menneskehjernen.

For første gang fortæller Kasparov sin side af historien: Om de fejl han begik, og om hvorfor han havde oddsene imod sig. Han beretter også, hvordan han har lært at favne kunstig intelligens og har udtænkt måder, hvorpå mennesket kan samarbejde med maskiner for at skabe bedre resultater, end de hver især kan opnå. Herved kan vi, ifølge Kasparov, bruge mindre tid på frygten for at blive erstattet af maskiner og i stedet tænke på de udfordringer, vi kan klare sammen med dem.

Britisk boligkrise

Tankestof og stof til eftertanke er der også at hente i “Big Capital: Who is London for?”. Heri giver den prisbelønnede forfatter Anna Minton baggrunden for boligkrisen i London. Den britiske hovedstad står over for den værste boligkrise i nyere tid.

Trods den desperate boligmangel bliver tusindvis af huse til en rimelig husleje revet ned og erstattet med luksuslejligheder til udenlandske investorer.

De rå markedskræfter har fuldstændig frit spil, og behovet for kapital vægtes højere end almindelige menneskers behov for et sted at bo. I en politisk usikker tid er boligkrisen med til at skabe og forværre ulighederne i et splittet land.

Anna Minton giver en skildring af, hvordan Storbritannien er endt i dette morads, og hvordan landet kan komme ud af det igen.

Familiens feriekuffert

Der skal selvfølgelig også være tid til ren afslapning, så her er et udpluk af bøger, som familien og jeg vil dyrke i ferien:

Familiens yngste er blevet grebet af Erin Hunters spændende serie om “Krigerkattene” og er nu nået til bind 3 i serien: “Hemmelighedernes skov”.

Bøgerne handler om de vilde katteklaner, Tordenklanen, Vindklanen og Flodklanen og deres kamp mod Skyggeklanen.

Min bedre halvdel vil hygge sig med den britiske zoolog og forfatter Gerald Durrells Korfu-trilogi, “Min familie og andre dyr” (1956), “Min familie har finner, fjer og sko” (1969) og “Gudernes have” (1978).

Bøgerne er en humoristisk skildring af en engelsk families tilværelse på en græsk ø med de mange dyr, som det yngste familiemedlem samler til huset.

Glemmer du …

Ikke overraskende vil jeg læse “Anne of Avonlea”, som er opfølgeren til L. M. Montgomerys “Anne of Green Gables” (på dansk “Anne fra Grønnebakken” – læs min anmeldelse fra sidste uge her: https://kigindibogensverden.wordpress.com/2017/06/08/anne-fra-groennebakken/).

Skulle der blive tid til mere læsning, vil jeg kaste mig over “Moonwalk med Einstein – Kunsten at huske alt” skrevet af Joshua Foer, der gik fra at være en fyr med en gennemsnitlig hukommelse til at vinde det amerikanske hukommelsesmesterskab.

Så helt sløve bliver familiens hjerner forhåbentlig ikke i ferien 🙂

Læs med i næste uge, når Kig ind i bogens verden – dagen før Sankt Hans aften – tager et kig på heksebøger.


Læs the Guardians anmeldelse af “Deep Thinking: Where Machine Intelligence Ends and Human Creativity Begins” her: https://www.theguardian.com/books/2017/jun/04/deep-thinking-where-machine-intelligence-ends-human-creativity-begins-garry-kasparov-review

Læs the Guardians anmeldelse af “Big Capital: Who is London for?” her: https://www.theguardian.com/books/2017/jun/12/big-capital-who-is-london-for-anna-minton-review


 

Skriv en kommentar