Ny bog tager læseren med på en visuel vandring gennem København som filmby.
I morgen udkommer “Filmens København”. Heri fortæller forfatterne, film- og litteraturanmelderne Katrine Sommer Boysen og Sophie Engberg-Sonne, om den rolle, som Danmarks hovedstad har spillet og fortsat spiller i levende billeder.
Fra cykelpigerne i PH’s “Danmarksfilm” til bandemedlemmerne i Michael Noers actiondrama “Nordvest”, fra den kendte og elskede, menneskevarme trappeopgang i “Huset på Christianshavn” til det golde og iskolde landskab af magt, glas og stål i DR’s tv-serie “Bedrag”.
Film som “The Danish Girl” og “En kongelig affære” og tv-serier som “Forbrydelsen” og “Borgen” har været med til for alvor at sætte København på filmens verdenskort de seneste år.
Og ifølge forfatterne er det film og tv-serier som disse, der er med til at skabe billeder af en by, som ikke mere alene tilhører folkekomedien eller socialrealismen, men også rummer elementer af thriller, krimi, mystik og magt.
850 års fødselsdag
I det hele taget står september i Københavns tegn. Fra 2.-17. september fejrer Golden Days nemlig 850-året for Københavns officielle grundlæggelse.
Festivalen har over 250 koncerter, foredrag, debatter, fester, udstillinger, byvandringer, filmvisninger, busture og meget mere i hele hovedstadsområdet på programmet.
Alle arrangementerne er fordelt under ti hovedpersoner, som hver repræsenterer en historisk periode, og som arrangørerne har valgt at iscenesætte Københavns historie med udgangspunkt i.
De ti vidt forskellige skikkelser er Absalon, Christian IV, Ludvig Holberg, Bertel Thorvaldsen, Kamma Rahbek, Carl Jacobsen, Herman Bang, Liva Weel, Egon Weidekamp og Jan Gehl.
Hvis man har lyst til at være med til at fejre Københavns fortid, nutid og fremtid de næste 14 dage, kan man se det fulde og opdaterede program på www.goldendays.dk
Endelig er der udskrevet en københavner-kanon, som bliver offentliggjort lørdag 2. september klokken 20.17.
God weekend – og god fejring af vores skønne gamle hovedstad!
PS: Arkæologiske udgravninger har vist, at København er ældre end det år, hvor Absalon, biskop i Roskilde, opførte en borg på Slotsholmen. Ikke desto mindre er 1167 blevet året, vi markerer som hovedstadens officielle fødsel.
PPS: Da Københavns 800 års fødselsdag blev fejret i 1967, opførte man verdens længste kaffebord ned ad Strøget. En begivenhed, som mange københavnere taler om den dag i dag 🙂
Pingback: Københavnerliv | Kig ind i bogens verden