De glemtes hær

Ny bog fortæller om de danskere, der frivilligt deltog i Den Spanske Borgerkrig.

Måske så du Matador i lørdags? Her ville Røde og Herbert til Spanien for at kæmpe mod general Francos fascister. Som nybagt far og ægtemand endte Røde dog med at blive hjemme.

I “De glemtes hær” fortæller historiker og forfatter Morten Møller imidlertid om de omkring 500 danskere, der drog afsted som frivillige i De Internationale Brigader for at slås mod fascismen.

Bogen udkommer mandag 25. september.

Blodig forløber

Den Spanske Borgerkrig blev udkæmpet fra 1936-1939 og er en af de konflikter i det 20. århundrede, der har fået mytiske dimensioner. Den udviklede sig fra en krig mellem Spaniens republikanske regering og landets fascister til en kamp mellem tidens politiske ideologier og blev på den måde en blodig forløber for Anden Verdenskrig.

De europæiske stormagter indgik i 1936 en ikke-interventionsaftale, der skulle sikre, at ingen lande blandede sig i den spanske konflikt. Men Mussolinis Italien og Hitlers Tyskland brød aftalen og bistod general Franco med både soldater, kampfly og artilleri. Det fik Sovjetunionen til samme år at hjælpe republikken med våben og militær rådgivning, men to år senere indstillede Stalin støtten.

Det blev derfor De Internationale Brigader, der ydede den vigtigste militære hjælp fra udlandet til Spaniens republikanske regering. De nationale kommunistpartier var særligt aktive i rekrutteringen af frivillige til brigaderne, der bestod af cirka 35.000 mand fra mere end 60 lande (Gyldendal, Den Store Danske).

De danske frivillige

Som sagt handler Morten Møllers bog “De glemtes hær” om de cirka 500 danskere, der deltog i kampen mod fascismen. I præsentationen af bogen, der udkommer nu på mandag, skriver forlaget Gyldendal:

Historiker og forfatter Morten Møllers bog er beretningen om unge mennesker, der som det nemmeste i verden kunne have sagt nej, om en kamplysten ungdom i oprør mod en verden af i går, om rene idealer og beskidte realiteter. Og en fortælling, der skrives med flere nuancer end det, der har været den heroiske grundfortælling om de spaniensfrivillige.”

Digter og kriger

Når vi taler om den danske deltagelse i Den Spanske Borgerkrig, bør afslutningsvis også nævnes den danske digter og maler Gustaf Munch-Petersen (1912-38).

Han meldte sig i 1937 som spaniensfrivillig i krigen mod Franco og beskrev i sine breve derfra kampen som en videreførelse af sit kunstneriske virke. Da han året efter faldt i kamp dernede, blev han en myte.

Gustaf Munch-Petersens modernistiske forfatterskab påvirkede siden digtere som Michael Strunge, og hans digt “det underste land” fra digtsamlingen af samme navn er medtaget i Kulturkanonen.


Morten Møller (f. 1978) er forfatter og historiker på Det Kongelige Bibliotek. Han har tidligere skrevet meget roste biografier om de kommunistiske modstandsfolk Mogens Fog og Børge Houman. I 2006 modtog han Arbejderhistorieprisen, og han har blandt andet været nomineret til Weekendavisens Litteraturpris og Blixenprisen.

Du kan læse mere om Gustaf Munch-Petersen her: http://denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Litteratur/Dansk_litteratur/1914-40/Gustaf_Munch-Petersen

Du kan læse mere om Den Spanske Borgerkrig her: http://denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Spanien,_Portugal_og_Andorra/Spanien_efter_1918/Den_Spanske_Borgerkrig


 

One thought on “De glemtes hær

  1. Pingback: Titler til træet | Kig ind i bogens verden

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s