De sårbare

Ny roman sætter spot på en ungdom, der har ondt i livet, og hvor angst, sprut og piller er en del af hverdagen.

Det anslås, at 350.000-400.000 voksne danskere i dag lider af angst. Dermed er angst en af de mest udbredte psykiske sygdomme herhjemme. (Kilde: Psykiatrifonden – se nedenfor)

Digter og forfatter Thomas Alexander Jensen (født 1994) har tidligere udgivet digtsamlingerne “Angstens besættelse” (2017) og “Et kaotisk drama” (2018).

Nu er han på banen med romanen “De sårbare”, der stiller skarpt på unge, som er psykisk udfordrede.

Angst og druk

I “De sårbare” følger vi den unge Martin, der har svært ved at holde sammen på sig selv, sit liv og sine HF-studier.

Vennen Elias deler Martins kærlighed til heavy rock, døds- og power metal og gamle danske film. Men også Elias tumler med tilværelsens trakasserier. Han er røget ud af skolen, har ikke noget arbejde og lever nu et alkoholiseret liv på sofaen.

Pigerne har det heller ikke for godt. Martins første kæreste Frida var cutter, og den kønne Elena, der også er droppet ud af skolen, er suicidal. Desværre er Elena kun optaget af sine egne problemer og udnytter Martin, som ikke evner at sige fra.

Når angsten styrer

I løbet af romanen udvikler Martins uro sig til voldsomme angstanfald, der fører til for højt fravær på HF-studiet og flere drukture med vennen Elias.

Heldigvis er der lyspunkter som Martins empatiske og excentriske matematiklærer hr. Schnieber, den rare, gamle hr. Dybro med papegøjen og den opmærksomme studievejleder Askur, der kan se, at Martin har brug for professionel hjælp.

Besøgene hos de skiftende psykologer er imidlertid foruroligende læsning. Et koldt og klinisk system, hvor mennesket er et sagsnummer, der skal presses ind i fyldte kalendere og Excel-ark, og hvor man måske af og til lidt for hurtigt spiser patienter af med medicin.

Levende sprog

Det lyder tungt, men Thomas Alexander Jensen fortæller historien om Martin i et kort og sanseligt billedsprog, hvor de mange metaforer, slang og humor er med til at bryde alvoren.

Som når han for eksempel beskriver den naturvidenskabslærer, Martin også har angst for:

Lærer Græsvig er et underernæret æsel med begyndende ølmave. Og de gule tænder i hans mund, skægget, som ligner afhuggede pindsvinepigge, og hans styrke plus syv briller giver ikke fjæset et mildere udtryk, når vi sidder i hans varetægt. (Citat fra bogen)

Masser at tale om

Det farverige sprog og den direkte tone vil uden tvivl appellere til mange unge læsere, selvom vi ældre også kan være med.

Herudover kan “De sårbare” med fordel bruges i danskundervisningen. Der er masser at tale om, både hvordan det er at være ung og lide af angst, om misbrug af sprut og piller, og om forholdet mellem unge mænd og kvinder, forældre og bedsteforældre.

Romanen betoner vigtigheden af at turde stå ved sig selv og at kunne sige fra.

Og nok så vigtigt viser “De sårbare”, at de mange unge, der i dag har ondt i livet, ikke er alene.

9788794229739

Dette er et anmeldereksemplar fra forlaget Brændpunkt.

God weekend – og læselyst 🙂


Kilder:

Psykiatrifonden

https://psykiatrifonden.dk/diagnoser/angst

Psykiatrifonden 2018 ; Befolkningsundersøgelse af Dansk Psykoterapeutforenings via analyseinstituttet YouGov (2016)


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s