Planter med power

Sidst jeg var i London, tilbragte jeg vanen tro timer hos Waterstones på Trafalgar Square. Og bedst som jeg sad i boghandlen i en sofagruppe, der var en dagligstue værdig, fangede denne bog mit blik:

fiftyplantsthatc00laws_0001Bogen er en smuk guide til de planter, der har haft den største betydning for vores civilisation.

At gummiplanten revolutionerede vores liv med alt fra regnfrakker og viskelædre til kondomer og bildæk, ved de fleste måske.

Men vidste du, at tehandlen var med til at ændre historiens gang og forandrede den sociale balance i samtlige lande, hvor den eftertragtede plante blev dyrket?

Kort og præcist og med smukke illustrationer beskriver forfatteren Bill Laws de 50 mest indflydelsesrige planter fra en økonomisk, politisk og historisk synsvinkel.

Tea_1

Kaffe som oprørsvåben

Vi hører således om, hvordan kaffens popularitet i USA udspringer af Teselskabet i Boston, hvor modstandere af det britiske imperium i 1773 smed laste af te i havnen. Aktionen blev ikonisk for oprøret mod det britiske kolonistyre. En sand patriot drak kaffe – ikke engelsk te – og den amerikanske uafhængighedserklæring blev læst højt for offentligheden første gang på et coffee house.

Den farlige blomst

Laws fortæller os også om opiumvalmuen som medicin og narkotika, og om hvordan de vestlige lande bevidst bragte opium til Kina, hvor den førte til masseafhængighed og fik altødelæggende følger. På et tidspunkt var over en fjerdedel af alle kinesiske mænd slaver af den farlige blomst, der var ved at køre Riget i midten i sænk.

Chili mod smerter

Men vi får også fortalt, hvordan safron – verdens dyreste krydderi – nu dyrkes i blandt andet Afghanistan, hvor det siges at give bønderne et økonomisk bæredygtigt alternativ til opiumvalmuen.

Og de, der troede, at chili kun var til folk, der elsker stærk mad, kan godt tro om igen. Planten anvendes også til smertestillende cremer, og i Afrika lægger man chilipeber på markerne for at holde elefanterne væk fra afgrøderne.

Eksemplerne er talrige og man kan blive klogere på alt fra ris, kartofler, hvede og sukker til tobak, bomuld, kakao, vindruer og mange flere planter.

Bill Laws formidler sin viden om de magtfulde vækster på en underholdende og appetitlig måde. Og er man sulten efter mere af samme skuffe, findes der en hel serie af bøger om 50 ting, der ændrede historien herunder “Fifty Foods that Changed the Course of History” og “Fifty Animals that Changed the Course of History”!

Hvis du har fået lyst til at læse mere om planterne, og turen ikke går til en engelsk boghandel lige foreløbig, kan “Fifty Plants that Changed the Course of History” naturligvis også købes på Amazon 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s