Syv ud af ti forfattere på bestsellerlisten herhjemme er mænd. Stik modsat ser det ud i Storbritannien, hvor 2015 ifølge den britiske avis The Guardian var kvindernes år.
Mændene dominerer bogsalget af skønlitteratur i Danmark med David Lagercrantz (“Det der ikke slår os ihjel”) på førstepladsen efterfulgt af Carsten Jensen (“Den første sten”). Blandt de øvrige mandlige forfattere er Jan Guillou (“Blå stjerne”) og Anthony Doerr (“Alt det lys vi ikke ser”).
I Storbritannien indtog de kvindelige forfattere derimod syv pladser på top ti-listen over de bedst sælgende skønlitterære titler.
Sidst kvinderne dominerede listen var i 2012, og det skyldtes, at alle tre bind i E. L. James’ “Fifty Shades”-trilogi og Suzanne Collins’ “Hunger Games”-trilogi lå højt placeret. Men i 2015 var udvalget af kvindelige forfattere større og mere varieret, skriver The Guardian.
Erotik og gys
På listen finder man stadig E. L. James, der ligger nummer et med “Grey: Fifty Shades of Grey fortalt af Christian”, som er den seneste bog i den storsælgende erotiske serie.
Men ellers er de top ti bedst sælgende forfattere Paula Hawkins (“Kvinden i toget”, som er den eneste titel, der optræder på både den danske og den engelske top ti-liste – læs bogomtale her: https://kigindibogensverden.wordpress.com/2015/09/25/et-upaalideligt-vidne/), Harper Lee (“Sæt en vagtpost ud” – den længe ventede to’er til “Dræb ikke en sangfugl”), Millie Marotta (“Millie Marotta’s Animal Kingdom”, som er et sæt illustrerede notesbøger), Judith Kerr (“Mog’s Christmas Calamity” – en børnebog om katten Mog), Emma Healey (“Elizabeth er forsvundet” med en 82-årig dement kvinde som fortæller og detektiv) og Jessie Burton (“Dukkemageren” om en 18-årig kvinde, der lever i et udsigtsløst ægteskab med en ældre købmand i 1600-tallets Amsterdam).
Forfatterne er lige så forskellige som deres værker og spænder fra 92-årige Judith Kerr og 89-årige Harper Lee til debutanterne Emma Healey og Jessie Burton samt Paula Hawkins, der har skrevet sin første thriller. Et stort spring er der også fra husmoderporno-forfatteren E. L. James til illustratoren Millie Marotta, der laver eventyrlige malebøger til voksne i en tegnestue ved havet i Wales.
Børnebøger og You Tube
Hvem er så de resterende tre på den britiske top ti-liste?
Det er såmænd Guinness World Records 2016 og to mandlige børnebogsforfattere!
Den ene er den engelske komiker og tv-vært David Walliams med “Grandpa’s Great Escape”. Walliams’ børnebøger er solgt i over 1,5 millioner eksemplarer på verdensplan og oversat til 25 sprog herunder dansk.
Jeff Kinney er den anden med “Diary of a Wimpy Kid: Old School”. Kinney er amerikaner og spildesigner m.m. Hans børnebogs-serie kom først online og siden som papirbøger og har vundet stor popularitet i USA, UK, Indien og Pakistan.
Online eksponering matcher i øvrigt nu de traditionelle markedsføringskanaler, når det gælder høje salgstal. Nogle af bestsellerforfatterne på den britiske top 100-liste er kendisser fra YouTube, og vloggere har overhalet forfattere som Jo Nesbø og Nick Hornby.
Læs The Guardians artikel her:
http://www.theguardian.com/books/2015/dec/24/bestselling-books-2015-analysis-fifty-shades-on-top
Den danske bestsellerliste bygger på salgstal fra Arnold Busck i uge 52.