Hævneren i vildmarken

Handelsrådgiver for præsident Obama skrev bogen bag succesfilmen “The Revenant”.

Filmen, der er instrueret af Alejandro G. Iñárritu med Leonardo DiCaprio i hovedrollen som Hugh Glass (han har aldrig spillet bedre), er en visuelt storslået oplevelse og en uhyre barsk historie om en mands kamp for at overleve i den amerikanske vildmark tilbage i 1800-tallet.

Jægeren Hugh Glass angribes af en bjørn, og hans rejsefæller overlader ham mere død end levende til sin egen skæbne. Fuld af hævnfølelse kæmper Glass sig flere hundrede kilometer tilbage til noget, der ligner civilisationen, gennem et landskab hærget af snestorme og fyldt med indianere, som langt fra alle er den hvide mand venligt stemt.

The RevenantVirkelig historie

Som mange andre mesterværker på det hvide lærred er “The Revenant” baseret på en roman. Forlægget til filmen er Michael Punkes “The Revenant: A Novel of Revenge”, der bygger på den virkelige historie om den amerikanske pioner og pelsjæger Hugh Glass (1783 – 1833).

På General Ashleys ekspedition i 1823 blev Glass angrebet af en bjørn og forladt af sine rejsefæller uden forsyninger og våben, hvorefter han måtte kravle og humpe 320 kilometer tilbage til Fort Kiowa i South Dakota.

Forfatter med mundkurv

Oprindelig ville Michael Punke, der er professor, advokat og politisk rådgiver, skrive en politisk roman. Men i stedet fik Hugh Glass’ historie Punke til at skrive sig vej ud af Washington D. C. tilbage til det åbne land under den vidtstrakte himmel. Mange af naturbeskrivelserne i bogen er inspireret af forfatterens egne udendørsinteresser heriblandt fiskeri og af hans barndomsoplevelser i delstaten Wyoming.

Bogen fik pæne anmeldelser, men gik ellers upåagtet hen ved udgivelsen i 2002. I forbindelse med filmatiseringen af “The Revenant” blev den genudgivet i januar 2015.

Imidlertid kunne Michael Punke i sin egenskab af amerikansk ambassadør ved Verdenshandelsorganisationen (WTO) ikke deltage i lanceringen af genudgivelsen. Præsident Obama udnævnte ham til denne post i 2009, og det betyder, at Punke har måttet afstå fra at deltage i enhver markedsføring af såvel bog som film. Efter sigende forhindrer hans diplomatrolle i WTO ham endda i at signere eksemplarer af romanen.

Mundkurv eller ej, så er filmatiseringen af “The Revenant” en succes: Filmen har fået rosende anmeldelser, vundet tre Golden Globes og er nomineret i 12 kategorier ved dette års Oscar-uddeling.

Så hvem ved, måske kalder de åbne vidder igen, når Punke slipper ud af de smalle politiske korridorer …


Læs mere om virkelighedens Hugh Glass her: https://en.wikipedia.org/wiki/Hugh_Glass

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s