Ny bog forsvarer den daglige madlavning og det fælles måltid som pause og som fællesskabsmarkør.
I dag udkommer “Køkkenterapi – Enkel mad til travle dage” – en kogebog, der ifølge Gyldendal er fyldt med “smagfulde og ofte grønne retter, der alle kan laves efter endt arbejdsdag og som ikke kræver hverken særligt udstyr, rejser udenlands efter ingredienser eller et kursus i franske teknikker, inden man kan gå i gang.”
Forfatteren er Anne-Sophie Lahme, som er vokset op med en mor, der ikke gad lave mad, men som har opdaget, at den daglige dosis køkkenterapi, er det, der gør hende gladest i en travl hverdag. Det er den køkkenterapi, hun deler ud af i debutkogebogen.
De otte kapitler indeholder 70 opskrifter, som tager læseren med fra morgenmad, over frokost, fisk, salater, aftensmad og desserter.
Opskrifterne skulle være lette at gå til og være tilpasset en presset hverdag. De fleste er beregnet til to personer, så man kan halvere eller gange op afhængig af, om man er single eller lever i en kernefamilie.
Tidsånd og tidnød
Markedet vrimler allerede med kogebøger af enhver art, men “Køkkenterapi – Enkel mad til travle dage” rammer tidsånden:
Mad optager i den grad danskerne. Vi sluger “Den store bagedyst” og programmer med Brødrene Price og Mette Blomsterberg, dyrker restauranter og deler i stor stil madoplevelser på Facebook. Forleden kunne man i Politiken tilmed læse om den individualisme, der er vundet frem i vores kostvaner og de konflikter, det kan give.
Hertil kommer behovet for en pause i hverdagens stress og jag, hvor mange søger mod mindfulness og meditation for at få et pusterum.
Og endelig klager mange over konstant tidnød. Lange arbejdsdage og talrige gøremål betyder, at de færreste kan bruge en halv dag på at forberede aftenens måltid.
Det kan være svært at finde tid til at lave mad i dagens Danmark … eller kan det?
Selv om en kogebog, der slår tre fluer med et smæk (madlavning som pause på kort tid), sikkert falder på et tørt sted, kan jeg ikke lade være med at spørge, hvad der ville ske, hvis vi fortravlede danskere lagde lige så meget tid i at lave vores aftensmad, som vi lægger i motionsløb, fitness, yoga og i at være online?
Har vi reelt ikke tid til at stå bøjet over gryderne, eller er der bare så mange andre ting, vi også gerne vil?
Det spørgsmål kan nok kun den enkelte dansker give svaret på.
Og hvis man bare ikke er bidt af en gal kok eller er nødt til at gå på kompromis med kogekunsten i hverdagen, skulle der altså være hjælp at hente i “Køkkenterapi” 🙂
Du kan læse Politikens artikel om danskernes individuelle kostvaner her: http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/tjekmad/ECE3046024/nye-kostvaner-kan-give-krig-paa-kniven/
Super! Den må hjem på køkkenhylden.🍗🍗😊
LikeLike