Vejen til mandens hjerte går gennem hans mave, siger et gammelt ordsprog. Nu gør forskere og forlag opmærksom på, at maven eller rettere sagt tarmsystemet også kan være vejen til et sundere og bedre liv.
Tirsdag aften handlede DR’s Sundhedsmagasinet om tarmene, bakterierne i dem, og hvordan man selv kan booste sine tarmbakterier.
Forskningsresultater viser, at tarmbakterier spiller en langt større rolle for vores sundhed end hidtil antaget. For eksempel kan tarmbakterier have indflydelse på fedme, diabetes, depression, autisme og andre psykiske lidelser.
Og det er ikke kun blandt forskerne, at tarmen hitter.
Forlagene har også fået øjnene op for dette stærkt undervurderede og komplekse organ.
I dag udkommer således “Sunde tarme” af Justin og Erica Sonnenburg, der begge er forskere ved Stanford University i USA.
Forfatterne fører læserne gennem de mest interessante opdagelser om tarmfloraens betydning for vores helbred og fortæller, hvordan vi påvirkes af den hele livet.
Herudover kommer de med forslag til, hvordan vordende forældre kan give deres barns tarmsystem den bedst mulige start.
Bestseller om fordøjelsen
Allerede sidste år udkom “Tarme med charme – alt om et undervurderet organ” i Danmark. I bogen hylder forfatteren den tyske mediciner, Giulia Enders, tarmen og skriver om de sundhedsproblemer, der hænger sammen med tarmens funktion. Hun fortæller endvidere, hvordan vi kan få et sundere og mere harmonisk liv ved at have fokus på denne underkendte del af vores fordøjelsessystem.
Giulia Enders’ bog er for længst blevet en bestseller og er alene i Tyskland solgt i flere hundredetusinde eksemplarer.
Afslutningsvis skal det nævnes, at Innovationsfonden i tirsdags offentliggjorde, at den investerer 28 millioner kroner i et nyt dansk forskningsprojekt omkring tarmbakterier.
Forskere skal undersøge metoder til at finde nye nyttige bakterier, der kan balancere tarmfloraen gennem kosttilskud eller fødevarer.
Meget tyder altså på, at vi ikke skal flove os over tarmen og udelukkende forbinde den med ubehagelige lyde og lugte, men at vi gør klogt i at passe godt på den.
Er man usikker på, hvordan man gør det, skulle der være hjælp at hente i såvel dagens nyudgivelse som sidste års bestseller.
God påske – og på gensyn torsdag den 31. marts 🙂