Bog til bogelskere

“Intet menneske er en ø; Enhver bog er en verden”.

Citatet står på skiltet over indgangen til Island Books – boghandelen, der er omdrejningspunktet i “Historien om A. J. Fikrys liv”.

Ophavsmanden til første del af citatet er den engelske digter John Donne, hvis ord blev gjort berømte af Hemingway i “Hvem ringer klokkerne for?”: “Intet menneske er en ø, en verden for sig; ethvert menneske er et stykke af fastlandet, en del af det hele.”

Og det er netop det, Gabrielle Zevins lille perle af en roman handler om.

Romanen udkom på dansk i 2015.

Romanen udkom på dansk i 2015.

Tab og fund

A. J. Fikry ejer Island Books på Alice Island i New England. Han er en lille, spinkel mand i slut trediverne, der foretrækker smalle litterære titler, og som et par år forinden har mistet sin højt elskede kone og kompagnon i en bilulykke.

Plaget af sorg søger han trøst i flasken, en blanding af kynisme og blaserthed og sit private eksemplar af “Tamerlane”, en yderst sjælden digtsamling af Edgar Allan Poe til en anslået værdi af 400.000 dollars. Den værdifulde bog skal sikre hans pension og er hans eneste lille håb for fremtiden.

Efter at have opført sig rædselsfuldt over for Amelia Loman, salgsrepræsentant for et mindre bogforlag, drikker A. J. Fikry sig sanseløst beruset. Da han vågner næste dag, er “Tamerlane” væk. Stjålet!

Ude af sig selv søger han hjælp hos den venlige politimand Lambiase, men politiets efterforskning af sagen er resultatløs.

A. J. Fikry må udsætte sit otium og drive Island Books en rum tid endnu. Men så en dag gør han i sin forretning et højst usædvanligt fund, der ændrer hans liv for altid!

Guf for bogelskere

Romanen er med Island Books som omdrejningspunkt, personernes store kærlighed til litteratur og sine talrige litterære referencer guf for enhver bogelsker.

Man er i godt selskab med A. J. Fikry, Amelia Loman, Lambiase og romanens øvrige personer i det lille øsamfund, og jeg var helt ked af at forlade dem efter endt læsning.

Forfatterens tone er let og humoristisk. Så har man lyst til at læse en intelligent, vittig, livsbekræftende og rørende lille bog om mennesker, der sander, at de er “et stykke af fastlandet”, kan jeg varmt anbefale “Historien om A. J. Fikrys liv”.


Gabrille Zevin (f. 1977) er litteraturuddannet fra Harvard University og har skrevet ungdoms- og voksenbøger samt filmmanuskripter. “Historien om A. J. Fikrys liv” er hendes ottende bog, og romanen er solgt til udgivelse i 28 lande.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s