To gange Dylan

Til denne uges litterære nyheder hører hele to Bob Dylan-værker. Der er tale om en helt ny bog og en genudgivelse, som begge udkommer i morgen.

“Krøniker Bob Dylan” udkom første gang på dansk i 2004. Nu genudgiver Gyldendal erindringsbogen, hvori den legendariske sangskriver og vinder af Nobelprisen i Litteratur 2016 fortæller om sit liv og sin 40 år lange karriere.

Vi hører blandt andet om, hvordan Bob Dylan som ung ankommer til New York og om beatniks og bohemer på folkemusikscenen i start tresserne.

bob-2Bob og Bill

Den nye bog er “BOB DYLAN THE LYRICS: 1961 – 2012”.

Værket indeholder kunstnerens sangtekster fra begyndelsen af hans karriere frem til i dag, illustreret med grafisk kunst fra 33 pladeomslag og med håndskrevne revisioner, som ikke har været offentliggjort før.

I sin omtale af udgivelsen citerer forlaget den amerikanske musiker Al Kooper for at sige, at Bob Dylan er “lige så god som William Shakespeare. Hvad Shakespeare gjorde i sin samtid, det gør Bob i vores tid.”

Ganske vist er den amerikanske singer-songwriter et ikon i vor tid, men vil man huske ham og spille hans musik verden over om 400 år? Og hvorfor overhovedet lave sådanne sammenligninger?

Ikke desto mindre sammenlignede også Bob Dylan sig selv med det britiske geni i sin takketale ved nobelfesten i lørdags. Talen blev læst op af den amerikanske ambassadør i Sverige, da kunstneren som bekendt ikke deltog i prisoverrækkelsen.

Men man kan også bare glemme alt om at være eller ikke at være som gode gamle Bill og i stedet nyde to gange Dylan i deres egen ret.

God weekend 🙂


Du kan læse Bob Dylans takketale på nobelkomiteens hjemmeside:

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2016/dylan-speech.html

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s