Tough til tiden

Robusthed er for alvor kommet på dagsordenen. Inden for en måned er der udkommet to bøger om emnet, som også bliver debatteret ivrigt i medierne.

Først kom “Robuste børn”, hvor psykolog og professor Per Schultz Jørgensen undersøger psykologiske og pædagogiske sider af robusthed og giver eksempler på, hvordan man i familie, børnehave og skole kan styrke en robust karakter hos børnene. I forbindelse med udgivelsen 27. februar har Per Schultz Jørgensen i interviews fortalt om nutidens børn og deres behov for at blive mere robuste, så de kan møde verden med gå-på-mod og rumme sårbarhed og nederlag.

At mestre modgang

I dag udkommer så “Robust – lær at mestre modgang”, hvor psykolog Eva Hertz fortæller om mental robusthed som evnen til at komme sig efter udfordringer og svære hændelser.

Med afsæt i forskningsmæssig dokumenteret viden fortæller hun om mental robusthed og hvilke færdigheder, der er gavnlige, hvis vi vil styrke vores robusthed og blive bedre til at tackle modgang, stress og udfordringer.

Ifølge forfatteren kan vi livet igennem ændre vores tankemønstre og øge vores mentale robusthed ved hjælp af målrettet træning.

Turbulent tid

Robusthed er et lige så vigtigt emne, som det er aktuelt. Næsten dagligt hører vi om uselvstændige curlingbørn, gymnasieelever og studerende med ondt i sjælen og stressede voksne på et stadig mere krævende arbejdsmarked.

Men hvordan kan det være, at mange forældre overbeskytter deres børn? Er det en følge af velfærdsstaten? Har den vænnet os til at lægge ansvaret et andet sted end hos den enkelte? Er vi blevet pakket ind i vat, så vi klager over blå og gule mærker ved de mindste knubs som en anden “Prinsessen på ærten”?

Eller får stress og jag mange til at binde børnenes snørebånd og fratage dem huslige pligter, fordi vores “kvalitetstid” skal bruges på at hygge os – ikke rydde op og gøre rent?

Er det vores højteknologiske, industrialiserede samfund, der tvinger alt op i for højt et gear og gør os mindre robuste som mennesker? Eller har vi levet med økonomisk vækst og tryghed så længe, at vi er blevet tryghedsnarkomaner?

Meningerne er sikkert mange og delte, men der er ingen tvivl om, at de to bøger falder på et tørt sted. For i en turbulent tid, hvor forandringer sker med forrygende fart, har først og fremmest børnene, men også de voksne brug for at være robuste.

God læselyst!


Eva Hertz er psykolog, ekstern lektor i positiv psykologi ved Aarhus Universitet og direktør i Center for Mental Robusthed. Hun har udviklet Mental robusthedstræningsprogrammet MRT®. På Center for Mental Robusthed er kampsoldater fra Livgarden eksempelvis blevet trænet i at være mentalt robuste for bedre at kunne håndtere udfordringer på missioner i Afghanistan.

Per Schultz Jørgensen er psykolog, dr.phil. og professor emeritus i socialpsykologi. Han er en af landets mest erfarne forskere inden for familieliv og børnepsykologi og har hjulpet forældre, pædagoger og politikere til bedre forståelse af børns trivsel og vilkår. Fra 1993-2001 var han medlem og siden formand for Børnerådet. I 2015 modtog han UNICEF Prisen for sit mangeårige arbejde.

2 thoughts on “Tough til tiden

  1. Godt og meget relevant indlæg!!

    Den 23. mar. 2017 kl. 09.50 skrev Kig ind i bogens verden <comment-reply@wordpress.com>:

    kigindibogensverden posted: “Robusthed er for alvor kommet på dagsordenen. Inden for en måned er der udkommet to bøger om emnet, som også bliver debatteret ivrigt i medierne. Først kom “Robuste børn”, hvor psykolog og professor Per Schultz Jørgensen undersøger psykologiske og pæda”

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s