De Vestindiske Øer

I morgen er det 100 år siden, at USA overtog administrationen af De Vestindiske Øer fra Danmark. Det markeres vidt og bredt – også på bogfronten.

På årsdagen, fredag 31. marts, udkommer Astrid Nonbo Andersens “Ingen undskyldning”. Bogen viser, at fortiden huskes meget forskelligt i Danmark og på Sankt Croix, Sankt Jan og Sankt Thomas, i dag kaldet Jomfruøerne.

Øerne blev regeret af Danmark fra 1754 til 1917, indtil de blev solgt til USA for 25 millioner dollars.

Økonomien i Dansk Vestindien var baseret på slaveri, og langtidseffekterne af kolonitiden mærkes den dag i dag, hvor øerne lider under en skrøbelig økonomi og voldsom ulighed. Derfor har efterkommere af slaverne rejst krav om en erstatning og en officiel undskyldning fra de tidligere kolonimagter.

“Ingen undskyldning” sætter diskussionen om erstatninger ind i en international kontekst og undersøger, hvordan Danmark har forholdt sig til dem. Ifølge Astrid Nonbo Andersen har erstatningskravene ført til et opgør med mange danskeres forestilling om, at Danmarks kolonialisme var særlig mild og venligsindet.

Slavetrilogien

Også førhen har Danmarks rolle som kolonimagt fået forfattere til at fare til pennen. I sin berømte og prisbelønnede slavetrilogi fra 1970erne fortæller Thorkild Hansen den rystende historie, fra indskibningen på Guinea til de store slaveauktioner på Sankt Thomas og Sankt Croix. “Slavernes kyst”, “Slavernes skibe” og “Slavernes øer” regnes for et hovedværk inden for den danske dokumentargenre.

I anledning af, at det er 100 år siden, at USA overtog øerne, kunne det være interessant også at tage et kig på et par engelsksprogede udgivelser om Jomfruøerne.

Fra drøm til mareridt

Forfatteren til “Mytteriet på Caine”, Herman Wouk, boede på Sankt Thomas fra 1958 til 1964 og skrev en humoristisk roman om øerne, “Don’t Stop the Carnival” fra 1965.

Heri fortæller Wouk historien om Norman Paperman, en presseagent på Broadway, der står af rotteræset og køber et caraibisk hotel på den fiktive ø Amerigo. Drømmen om et paradis med grønne bakker, snehvidt sand og azurblåt hav bliver dog hurtigt afløst af et mareridt fuldt af racisme, intolerance, imperialisme og alkoholisme, og til sidst sælger Paperman hotellet og flygter tilbage til New York.

De lokales version

I en artikel i The New Yorker fra 2014 fortæller journalist Carolyn Kormann, hvordan hun fik “Don’t Stop the Carnival” anbefalet på det varmeste, da hun skulle flytte til Sankt Jan for i en periode at arbejde der. Men i samme artikel beretter hun om forfatteren Tiphanie Yanique, der stammer fra Sankt Thomas, og som ikke brød sig om Herman Wouks fremstilling af de lokale i romanen.

Derfor lavede Yanique et modspil til “Don’t Stop the Carnival” i sin debutroman “Land of Love and Drowning” (2014), hvor hun tager flere personer og steder fra Wouks bog og genopfinder dem. De to romaner samler sig om de samme begivenheder, men skildrer dem fra forskellige vinkler, og det er nu ikke de hvide amerikaneres, men de sorte øboeres version læserne får.

I et interview med Los Angeles Review of Books fortæller Yanique om sin version af de lokale øboere:

Hopefully I’ve made them more human than Herman Wouk was able to. And hopefully made them not farcical. I wanted to show the other side of that story. I’m going to sound crazy, but — I wanted to write a text that might be held up alongside that text.”

Yaniques bog er dog andet og mere end et modsvar til Wouks, idet hovedpersonerne i hendes roman er to forældreløse søstre, der skal navigere i en verden i forandring i takt med, at Jomfruøerne overgår fra dansk til amerikansk herredømme.

Så vil man have flere vinkler på de caraibiske øer og deres befolkninger, kan man foruden de danske dokumentarbøger med fordel også læse romanerne “Don’t Stop the Carnival” og “Land of Love and Drowning”.


Læs Carolyn Kormanns artikel i The New Yorker her:

http://www.newyorker.com/books/page-turner/virgin-islands-re-written

Læs interviewet med Tiphanie Yanique i Los Angeles Review of Books her:

https://lareviewofbooks.org/article/crazy-caribbean-woman-attic-tiphanie-yanique-land-love-drowning/


 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s