Chaplins verden

Gode bøger, dejlige udflugter og et spændende besøg i Chaplins univers var blandt denne sommers store oplevelser for Kig ind i bogens verden.

Udover banker og ure er Schweiz især kendt for sine skønne bjergtoppe, pittoreske landskaber og udsøgt chokolade. Nu har alpelandet fået endnu en perle: et besøgssted til minde om et af filmhistoriens største ikoner, Charles Chaplin.

Chaplins World i Corsier-sur-Vevey rummer udover hans private hjem og park en biograf og en imponerende flot udstilling i en separat bygning, hvor man har genskabt scener fra hans mange mesterværker, fra “The Kid” og “Guldfeber” til “Byens lys” og “Moderne Tider”.

Dygtigt udførte voksdukker af Chaplin selv og flere af skuespillerne fra hans film er med til at fuldende oplevelsen af en tidsrejse i den store kunstners univers.

For eksempel har man bygget en tro kopi af det lille træhus i “Guldfeber”, som i filmen vipper faretruende frem og tilbage på klippekanten, ligesom man pludselig står ansigt til ansigt med livagtige kopier af skuespillerne Paulette Godard fra “Moderne Tider” og Virginia Cherrill (den blinde pige) fra “Byens lys”.

I Chaplin’s World kan man møde 30 voksdukker. Her er det den blinde pige fra stumfilmsklassikeren “Byens lys”.

Ven med Einstein

Også i Chaplins hjem møder man voksdukker af ham selv, hans fjerde og sidste hustru, Oona, og vennen Albert Einstein.

På en kæmpe væg fra gulv til loft hænger der portrætter af hans mange berømte venner, og over hele huset er der fotos af geniet, hans kone og deres otte børn, heriblandt datteren og skuespilleren Geraldine Chaplin.

Værelserne står indrettet som i Chaplins tid, og der hænger små lærreder rundt omkring med filmklip af og med kunstneren.

Her er det den ikoniske bowlerhat og stok, der sammen med det lille overskæg blev synonymt med Chaplins vagabond.

 

Chaplins arbejdsværelse i hans hjem i Vevey.

Følsom fighter

I tekster på vægge og i montre kan man læse om Charlie Chaplins liv, der begyndte med hans fattige og barske barndom i London. Her boede han sammen med sin mor og storebror Sydney, indtil moderen blev syg, hvorefter Chaplin, der blot var ni år gammel, og hans bror måtte klare sig selv ved at optræde.

Man kan læse om Chaplins rejser til USA, hvor han bosatte sig i 1912 og hurtigt fik stor succes, om hans opture og kriser, der kulminerede i 1952, da USA som følge af senator Joseph McCarthys forrykte heksejagt, inddrog hans visa (Chaplin var stadig britisk statsborger) og dermed undsagde den geniale kunstner, der igennem 40 år havde foræret dem så meget.

Indrejseforbuddet faldt, mens Chaplin og hans familie var på vej til London, og de bosatte sig herefter i Vevey, smukt beliggende i Schweiz ved Genevesøen og med udsigt til de schweiziske alper. Her levede han frem til sin død i 1977.

Chaplins hus, Manoir de Ban, i Vevey.

Enestående hyldest

Efter Oona Chaplins død i 1991 arvede børnene huset. De betroede det til Charlie Chaplin Museum Foundation, der for at sikre projektets fremtid solgte det til en kapitalfond i 2008. Og i samarbejde med forretningsfolk, kunstnere, lokale ildsjæle, arkitekter, ingeniører og designere har Chaplin Fonden nu omdannet filmikonets gamle grund til en enestående hyldest til ham og hans kunstneriske virke.

Og hvor han fortjener det, den elskelige lille vagabond med bowlerhatten, stokken og moustachen!

Det virker banalt at sige, at han var klovnen, der græd bag masken. Især når et af hans mottoer var: “A day without laughter is a day wasted”.

Men sikkert og vist er det, at Charlie Chaplin bedre end nogen formåede at forene humor og øm poesi med skarp samfundskritik og livsfilosofi, og at han ramte os i hjertekulen med sin store kunst.

Derfor skal han også have det sidste ord:

You’ll never find a rainbow if you’re looking down.” 🙂


Fotogalleri fra Chaplin’s World

Chaplins spisestue i Vevey. Foto: Kahoha.

12 portrætter af geniet pryder væggen i soveværelset. Foto: Kahoha.

Vagabondens kostume er også udstillet. Foto: Kahoha.

Chaplins berømte bowlerhat, stok og sko erhvervet af museet i 2016. Foto: Kahoha.

Fotoserie af Chaplins vagabond på udstillingen ved siden af hans hjem. Foto: Kahoha.

Endnu et billede af Chaplins private hjem. Foto: JayJay.


Sir Charles Spencer “Charlie” Chaplin (født 16. april 1889, død 25. december 1977) var britisk-amerikansk skuespiller, filminstruktør, manuskriptforfatter og komponist.

Du kan læse mere om ham og hans liv i hans selvbiografi “My Autobiography” og på hjemmesiden: https://www.charliechaplin.com/en/articles/21-Overview-of-His-Life

Chaplin’s World åbnede 16. april i 2016 på Charlie Chaplins fødselsdato. Du kan danne dig et indtryk af museet her:

https://www.chaplinsworld.com/en


 

One thought on “Chaplins verden

  1. Pingback: Louisiana Literature 2019 | Kig ind i bogens verden

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s