Fra Bergman til Jussi

Kig ind i bogens verden giver i denne uge tips til oplysende, åndrig og underholdende ferielæsning.

Hvis man hører til dem, der kan lide at læse en god bog i ferien, uanset om man skal ud at rejse eller bliver hjemme, er her et par titler til inspiration:

Ølstuekuppet

Er man historieinteresseret, vil dagens udgivelse, “Retssagen mod Adolf Hitler”, være en oplagt mulighed.

Med Ølstuekuppet i 1923 forsøgte Hitler og nazisterne at tage magten i et politisk splittet Tyskland.

I bogen beskriver den amerikanske historiker og forfatter David King, hvordan fængslingen og den efterfølgende retssag mod Hitler gav den nazistiske demagog en eksponering, der i stedet for at sætte ham ud af spillet, var med til at sende ham og nazistpartiet på fremmarch mod magten.

Bogen udkommer i dag.

Bergmans familie

Ovre i en helt anden boldgade har vi den samlede udgave af Ingmar Bergmans anmelderroste, selvbiografiske romaner “Den gode vilje” (1991), “Søndagsbarn” (1993) og “Personlige samtaler” (1996).

Romantrilogien er en slægtshistorie om kærlighed, familie og parforhold, fortalt med humor og vid og med den verdensberømte filminstruktørs egen familie og særligt hans forældres ægteskab i centrum.

Trilogien, der har forord af The New Yorker-skribenten Daniel Mendelsohn, vil med garanti berige læserne og give stof til eftertanke.

Bogen er udkommet.

Vigtige valg

Familien spiller også en central rolle i Katrine Marie Guldagers “Et rigtigt liv”.

Romanen handler om jagten på lykke og kærlighed, den svære balance mellem familie og karriere, forventningspres og forpligtelser, venskaber og længslen efter at blive elsket for den, man er.

Hovedpersonen Filip vil ikke ende som sine forældre og begynder at læse jura i 1980’ernes København. Med et godt netværk blandt de unge overklassejurister tegner der sig en lovende karriere for ham, men er arbejde nu også det vigtigste i livet?

Bogen er udkommet.

Vær så venlig

Har man indimellem en kort lunte, kan man med fordel kaste sig over den britiske forfatter David Hamiltons “5 positive bivirkninger ved at være venlig”.

I bogen fremlægger Hamilton videnskabelige undersøgelser, der viser, at venlighed har indflydelse på vores hjerte og immunsystem, og at det at være venlig endda kan sænke vores blodtryk, mindske stress og modvirke depression. Ifølge Hamilton kan venlighed tilmed nedsætte hastigheden, hvormed vi ældes. Herudover øger det vores selvværd og forbedrer vores relationer med andre mennesker.

Så hvorfor ikke bruge ferien på blive et venligere menneske?

Bogen er udkommet.

Mystik med mere

Min egen ferielæsning står blandt andet på Daphne du Mauriers roman “My Cousin Rachel” fra 1951.

Engelske du Maurier er især kendt for mesterværket “Rebecca”, fremragende filmatiseret af Alfred Hitchcock og med Laurence Olivier og Joan Fontaine i hovedrollerne, mens den uhyggelige Mrs Danvers spilles af Judith Anderson.

Også i “My Cousin Rachel” er en smuk, mystisk – denne gang levende – kvinde omdrejningspunktet for handlingen. Da Philips værge, Ambrose, dør under mystiske omstændigheder, mistænker Philip Ambroses enke, Rachel, for at have dræbt ham. Men i stedet for at hævne sig på den gådefulde kvinde, forelsker Philip sig i hende.

På min ferielæsningsliste er endvidere irske Sally Rooneys prisbelønnede og anmelderroste roman “Normal People” (på dansk “Normale mennesker”), som udkom i 2018.

Romanen handler om den populære Connell og enspænderen Marianne, deres gensidige fascination, venskab og kærlighed.

Science fiction er sagen

Danske Cecilie Eken har haft stor succes gennem sit 25 år lange forfattervirke med prisbelønnede bøger for børn og unge som “Sikkas Fortælling” og “Den Sorte Safir”.

I ferien vil familiens yngste læse “Styrke – Karanagalaksen Log I”, der er første bog i Cecilie Ekens nye science fiction-serie om styrke og sårbarhed, menneskelighed og umenneskelighed, magtkampe, intriger og kærlighed på trods.

Bogen er udkommet.

Mesterlig krimi

Min bedre halvdel har læst flere af Jussi Adler-Olsens krimier, så han vil tilbringe ferien med den seneste bog om Afdeling Q, “Offer 2117”.

Ifølge Berlingskes kulturredaktør, Anne Sophia Hermansen, er Jussi Adler-Olsen med bog nr. 8 i serien om Carl Mørck og Assad “i uhørt god form, ja faktisk bedre end nogensinde”, og avisen kvitterer med seks stjerner (Berlingske, 14. juni 2019).

Bogen er udkommet.

Det var bloggens bud på gode bøger til ferien.

Til sidst er der kun at ønske en rigtig god sommer – og læselyst 🙂


Kig ind i bogens verden er tilbage 15. august.


 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s