Ny bog fortæller om kvinders vilkår i nutidens Irak.
Første gang jeg hørte om den mellemøstlige republik og efterfølger til det gamle Mesopotamien var under den Iransk-irakiske Krig (1980-1988).
Næste gang var, da Irak under ledelse af Saddam Hussein besatte nabolandet Kuwait 2. august 1990.
Et halvt år senere var jeg ansat i Ekstra Bladets Telegramredaktion, hvor jeg fik min ilddåb i januar 1991, da en international allieret styrke indledte massive bombeangreb på Irak.
Ni år senere besøgte jeg så selv landet, da jeg ledede en pressetur til Irak for UNDP, FN’s Udviklingsprogram.
Krig og kaos
Irak havde på det tidspunkt i 2000 gennem næsten ti år været underlagt meget hårde sanktioner, der havde sendt det tidligere højtudviklede land på kurs mod ulandsstatus.
Turen blev på alle måder en øjenåbner, politisk, socialt, kulturelt og menneskeligt, og jeg mødte bl.a. folk, der havde kæmpet i Iraks krig mod Iran og kurdere, der kæmpede en frihedskamp mod regimet i Bagdad.
Det er ingen hemmelighed, at jeg var inderligt imod George W. Bushs krig mod Irak i 2003.
En krig uden et klart FN-mandat, men støttet af Danmark under ledelse af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.
En krig, der blev ført på baggrund af bl.a. falske beskyldninger om, at irakerne havde masseødelæggelsesvåben.
Og en krig ført af lande anført af USA, som ikke reelt havde planer for, hvad der skulle ske med det hårdt prøvede land efter afsættelsen af dets mangeårige diktator.
Resultat: kaos, krig, islamistisk ekstremisme, død og ødelæggelse.
Frirum i kaos
Selv om vi i disse år hører rigtig meget om dem, der forlader deres lande pga. krig eller fattigdom, er der også dem, der bliver.
Og som gammel FN-medarbejder kan jeg godt savne at høre mere om de mennesker, der bliver og kæmper for deres familier, folk og land. Eller som måske blot insisterer på en eller anden form for hverdag midt i et samfund præget af kaos og vold.
Nu udkommer så “Salon Bagdad” af Sanne Gram Fadel.
I forlaget Gyldendals presseomtale om bogen kan man læse:
Hver dag åbner skønhedssalonen dørene for Bagdads kvinder fra velhavende middel- og overklassefamilier, og kvinderne træder ind i omgivelser, hvor det udelukkende handler om dem og deres skønhed. Men virkeligheden udenfor er hele tiden til stede. Både for dem og for de kvinder, der arbejder i salonen, og som aldrig ville have råd til at træde ind ad døren som kunde.
Sanne Gram Fadel har mødt kvinderne der, hvor de har et frirum, og de har ladet hende komme med ind i deres liv. Det er blevet til en række portrætter af kvinder fra vidt forskellige sociale lag – men som deler livet i et mandsdomineret samfund. Hvad tænker de, hvordan lever de, hvad har de af muligheder, hvordan kan kvinder leve deres liv i et samfund, hvor krig, patriarkat og stramme normer sætter rammerne? Salon Bagdad er en fortælling om kvinders vilkår i nutidens Irak.” (Kilde: Gyldendal)
Tiltrængt portræt
Sanne Gram Fadel er journalist og har i en årrække arbejdet som korrespondent i Mellemøsten. Med base i Beirut har hun dækket konflikter og krige i Mellemøsten, Nordafrika og Iran, ligesom hun flere gange har rejst i Syrien. I 2016 udkom hendes bog “Farvel, mit Syrien. Fortællinger om krig og flugt”.
Siden 2013 har hun boet i Danmark, hvor hun i dag arbejder som studievært på DR2.
Med forfatterens baggrund in mente kan man håbe, at vi med “Salon Bagdad” får en ny og anderledes skildring af et hjørne af virkeligheden.
Og ikke mindst et tiltrængt portræt af de mennesker, der bliver.
God weekend!