Denne uges udgivelse er en inspirationsguide for forældre til børn med ondt i livet.
At ungdommen kan være lige så svær og sur, som den kan være sød, har utallige unge (og deres familier) erfaret gennem århundreder. Og i dag er ingen undtagelse.
Under corona-lockdown led mange unge under savnet af socialt samvær i og uden for skolen og manglen på sports- og fritidsaktiviteter og fester med vennerne.
Oven i det kommer så klimaforandringer, konflikter og andre store udfordringer i tiden, herunder præstationsangst forbundet med den intense brug af sociale medier.
Så hvad pokker gør man, når ens teenager er trist og nedtrykt?
Mange forældre tænker forståeligt nok, at det kan hjælpe at tale om problemerne.
Men ifølge en ny bog er det ikke altid løsningen. For hvis vi taler for meget om alle trængslerne, er vi faktisk med til at fastholde de unge i dem.
Flyt fokus
I “Mod på livet” giver psykolog og forfatter Pia Callesen inspiration, råd og vejledning til, hvad forældre kan gøre for at støtte deres teenagere, når de plages af bekymringer, negative tanker og lavt selvværd.
Grundlæggende handler det om at tænke mindre og flytte fokus fra den indre til den ydre verden, siger hun.
Forældre vil naturligvis gøre alt for at hjælpe deres teenagere af med triste tanker, angst og uro. Problemet er, siger Pia Callesen, at vi tit gør alt for meget.
Som der står i forlagets foromtale af “Mod på livet”:
Når vi i bedste mening har al opmærksomhed rettet mod de unge for at hjælpe dem ud af deres tristhed og skærme dem mod smerte, risikerer vi modsatte effekt. For i vores kamp mod mistrivslen fastholder vi vores teenageres fokus på egne bekymringer og negative tanker, og det kan føre dem ind i en tung spiral af modløshed.
I stedet skal vi vise dem, at negative tanker og følelser som tristhed, vrede, angst, sorg og frygt er lige så normale, uundgåelige og forbigående som glæde, stolthed og lykke. Vi skal hjælpe dem til at undgå timelange spekulationer om eget værd ved at lade bekymringerne være og i stedet flytte fokus ud i verden væk fra sig selv. På den måde kan de lære at mestre livet – også når det er svært.”
(Kilde: https://www.politikensforlag.dk/mod-pa-livet/t-41/9788740056945)
Plads til triste
Forlagets omtale af “Mod på livet” og Pia Callesens tilgang får mig til at tænke på Disney Pixars forrygende animationsfilm “Inderst inde”, der handler om en 11-årig piges indviklede følelsesliv. Et af filmens budskaber er netop, at der også skal være plads til “triste”.
At give de tungsindige tanker og følelser lov til at være der, er ikke det samme som at dyrke dem, men snarere at se dem som skyer på himlen – og lade dem drive forbi.
Så hvis man er rådvild forælder til en teenager, der tumler med tilværelsens trængsler, er der måske inspiration at hente i Pia Callesens nye bog.

Bogen er udkommet.
God weekend – og læselyst!
Pia Callesen er udover at være psykolog og specialist i psykoterapi indehaver af den metakognitive klinik CEKTOS, der har afdelinger i København, Hellerup og Næstved. Hun har tidligere skrevet bestsellerne “Lev mere, tænk mindre” (læs min omtale her) og “Grib livet”.