Gør det selv-bogfolk

Forårssolen siver ned gennem glaskuplen i loftet. Vi er i Kulturstyrelsens foyer. Stolene er linet op, projektoren tændt, og bagest står to kameraer og borde med kaffe og te. Alt er gjort klar til Seminar om selvudgivere på bogmarkedet i dag.

Og her sidder de så – et udpluk af bogbranchens efterhånden talrige gør det selv-folk. Ugleset af diverse forlag og anmeldere, men ikke længere til at komme uden om i det litterære landskab. De stikker faktisk op i en sådan grad, at Kulturministeriets Bog og Litteraturpanel er ved at kortlægge deres betydning for bogmarkedet.

Værdiladet felt

Nanna Mogensen, kulturjournalist på DR, byder velkommen til de 100-150 bogfolk, der har fundet vej til de hellige haller. Både hun og Stig Hjarvard, formand for Bog- og Litteraturpanelet, ridser de stærke holdninger til selvudgiverne op.

“Uprofessionelt” og “vanity publishing” siger nogle om selvudgivelse, mens andre ser det som “entreprenørskab, hvor man ikke vil lade sig nøje med betjeningen fra de gamle elefanter på markedet.”

Nils Bjervig, leder af Bog- og Litteraturpanelets igangværende undersøgelse af alternative publikationsformer på Bogmarkedet, fremlægger de foreløbige resultater:

“En selvudgiver er en udgiver, der helt eller delvist selv finansierer udgivelsen,” forklarer han. “Ifølge tal fra DBC (Dansk BiblioteksCenter, red.) var der i 2013 2140 selvudgivelser fordelt på 535 udgivere. Kun en fjerdedel har selvudgivelse som hovederhverv, resten dyrker forfatterdrømmen som hobby eller bierhverv.”

Selvudgiverne benytter Amazon og Saxo Publish til at udgive bøger. Men hvorfor udgiver de selv bøgerne?

I undersøgelsen nævner hovedparten kreativ frihed som begrundelse, men også en bedre økonomi og afslag fra traditionelle forlag spiller en rolle. 54 procent af selvudgiverne er også udkommet på etablerede forlag, mens 46 procent aldrig har prøvet andet end at udgive selv.

Fra sol til glemsel

Karsten Pers, medstifter af selvudgivernetværket NewPub, som i dag har over 1600 medlemmer, og Steen Langstrup fortæller om deres erfaringer fra etablerede forlag.

“Jeg mødte ikke fagligt nogen som helst glæde og energi med de to forlag, der udgav mine bøger,” beretter Karsten Pers. “Hos det første forlag fik jeg fire uger i fokus med min forældreguide, derefter skete der ingenting.”

På det andet forlag fik han “seks uger i solen dernæst glemsel”. Og det til trods for, at hans bøger begge steder blev udsolgt og skulle trykkes i flere oplag.

“I dag lever jeg af at være forfatter. Jeg bruger både tekstredaktør, korrekturlæser og grafiker og har den fulde kontrol selv, ligesom jeg står for markedsføringen.”

Han har solgt 50.000 eksemplarer af den bog, hans første forlag ikke ville gøre mere for, og 10.000 af den bog, forlag nummer to afskrev.

Låst inde

Steen Langstrup debuterede for 20 år siden på et etableret forlag med en gyserhistorie. Om samarbejdet siger han:

“Jeg skulle ned i nogle fucking kasser, hvor jeg ikke ville være og følte, jeg blev låst mere eller mindre inde.”

Historien gentog sig på det næste forlag.

“De ideer, jeg havde, det, jeg drømte om, var ikke det, der kom ud.”

Siden 2002 har han udgivet sine bøger selv.

Selvudgivelse som springbræt

Eva Fredensborg fortæller, hvordan selvudgivelse blev et springbræt til at blive forfatter på et etableret forlag.

“Jeg ville rigtig gerne være forfatter, men gav op allerede efter tre afslag, som det tog halvandet år at få.”

Så blev hun selv forlægger og udgav oversatte bøger, før hun barslede med sin egen bog i 2013. Bog nummer to kom i 2014.

“Efter 15 måneder og 10.000 solgte eksemplarer af mine egne to bøger kunne jeg sidste år skrive kontrakt med Politikens Forlag.”

Bøger på engelsk

Dorte Hummelshøj udgiver sine bøger i USA og Australien:

“I 2015 er jeg selvudgiver. Jeg har helt frie hænder. Jeg bestemmer selv over mine forsider og kan gøre lige, hvad jeg vil. Jeg har den fordel, at jeg er cand.mag. i engelsk, så jeg kan skrive direkte på engelsk selv. Det siger sig selv, at der er bedre økonomi i engelske titler.”

Hun udgiver hovedsagelig e-bøger på blandt andet Amazon.

“Jeg sælger mindst 10 måske nogle gange 100 gange så mange e-bøger som trykte bøger,” fortæller Dorte Hummelshøj.

Kvalitet frem for alt

Men hvad synes de andre aktører på bogmarkedet om selvudgiverne?

Johannes Baun, litteraturredaktør på Weekendavisen, svarer:

“Jeg orienterer mig i alle bøger, der indkommer til redaktionen (…) Men det kan være vanskeligere at komme igennem som selvudgiver, fordi vi vil gerne have, nogle prioriterer for os. Det betyder noget, at nogle har brugt krudt på det og smidt penge efter det. Nogle forlag har jeg en naturlig høj tillid til, og det kommer ikke an på størrelsen, men hvad vi tidligere har set fra dem.”

Han nævner Batzer & Co. og Vandkunsten som forlag, der udgiver interessante titler af høj kvalitet.

Christina Andersen fra bogrummet.dk fortæller, at det ligeledes for hende er afgørende, at kvaliteten er i orden, også hvad angår omslag, grafik og den medfølgende pressetekst.

Nanna Mogensen: Selvudgiverne skal jo stå for alt selv, skrivningen af bogen, redaktion, korrektur, trykning, distribution. Burde I ikke sænke barren lidt for at lukke flere selvudgivere ind?

“Nej!” lyder det klokkeklart fra Christina Andersen. “Jeg vil lokkes, og en høj kvalitet gør vejen til min læsehylde kortere!”

Forlagsverden skal dø

Carsten Vengsgaard fra Forlaget Klim fortæller, hvordan de små forlag i dag kæmper med de store om de samme titler. Tidligere udgav Klim smalle titler og havde en lang række danske forfattere, men sådan er det ikke mere.

“I dag sætter vi som forlag ikke noget kulturpolitisk aftryk! Den traditionelle forlagsverden skal lægge sig til at dø! Vi trænger til fornyelse,” siger han og peger ud mod publikum.

Presse og blog

Hos Arnold Busck har man indledt et samarbejde med selvudgivernetværket NewPub om deres bøger. På spørgsmålet om, hvad der skal til for, at boghandlerne sælger selvudgiverbøger, svarer Andreas Norkild Poulsen fra Arnold Busck:

“Boghandlerne ser på salgspotentialet, og her er det en fordel, hvis man kan dokumentere medieomtale. Presseomtale sælger – i hvert fald til boghandlerne!”

På bibliotekerne bliver kvalitetskravet til bøger lige nu skærpet, fortæller bibliotekar og lektør Marianne Majgaard Jensen. En positiv lektørudtalelse (bedømmelse, red.) kan være afgørende for, om en bog lander på bibliotekshylden.

“Man ser på kvaliteten, ikke på udgiveren,” siger Marianne Majgaard Jensen.

Derudover nævner hun et generationsskifte, hvad angår platforme for synliggørelse af bøger.

“De unge finder deres inspirationslæsning andre steder end hos Weekendavisen og bruger ikke mindst nettet og blogs,” siger hun. “Derfor er blogs et godt sted for selvudgiverne at få anmeldt deres bøger.”

Det fire timer lange seminar er slut. Paneldeltagerne får klapsalver og vin, og publikum siver ud på H. C. Andersens Boulevard i forårssolen.

Jeg finder min tohjulede og sætter cykelhjelmen på hovedet, der er blevet lidt klogere på bogbranchens gør det selv-folk.

Det håber jeg også, du er blevet!


100.000 gratis bøger

Husk: I dag er det Verdens Bogdag! I Danmark falder den hvert år på Shakespeares fødselsdag den 23. april.

Herhjemme fejrer vi det med, at 100.000 bøger deles ud over hele landet. Det sørger 4000 bogelskere for, når de hver især giver 25 bøger til folk, som sjældent læser skønlitteratur.

Så hvem ved: Måske får du en gratis bog i dag – med mindre du er en læsehest 😉

Læs mere her (http://www.danmarklaeser.dk/)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s