Bøger og Business

I dag udkommer “Det der ikke slår os ihjel”. En omstridt roman skrevet af svenske David Lagercrantz, der efter sigende vil videreføre Stieg Larssons ekstremt succesfulde Millennium-trilogi.

Stieg Larssons bøger “Mænd der hader kvinder”, “Pigen der legede med ilden” og “Luftkastellet der blev sprængt” har på verdensplan solgt 80 millioner eksemplarer. Herudover er bøgerne blevet filmatiseret både i Sverige og i USA. Såvel Larssons forlag som hans arvinger har tjent enorme summer på trilogien, der som bekendt udkom efter forfatterens alt for tidlige død.

Vi taler altså “big business” her. Så “big” at Stieg Larssons svenske forlag Norstedts og hans familie nu lader en anden forfatter føre serien videre.

Kannibalisering

Principielt bryder jeg mig ikke om, at man skriver videre på andre forfatteres historier og universer, med mindre det sker med den oprindelige forfatters accept og tilladelse.

Det er som sagt ikke tilfældet her. Ifølge dagbladet Politiken er “Det der ikke slår os ihjel” blevet til på initiativ af den litterære agent Magdalena Hedlund og udelukkende med tilladelse fra Stieg Larssons arvinger, som er hans far og bror.

Derimod mener forfatterens kæreste gennem 30 år, Eva Gabrielsson, at Stieg Larsson ville have været chokeret over, at nogen skriver videre på hans historier, og flere af Stieg Larssons venner har offentligt kritiseret en fortsættelse af romanserien.

Når man læser mediedækningen af sagen, er det svært ikke at få det indtryk, at Stieg Larssons arvinger, forlaget og agenten kannibaliserer på Millennium-trilogiens gigantiske succes.

Uanset den nye bogs kvaliteter og uagtet hvilke anmeldelser den måtte få, synes jeg, at det ville have talt til Norstedts’, Hedlunds og Lagercrantz’ fordel, om de havde søsat en helt anden romanserie med et nyt univers og egne figurer.

Og ellers er der i den virkelige historie om Stieg Larssons bøger og den efterfølgende fejde mellem hans far og bror på den ene side og hans kæreste på den anden rigelig med stof til en bog, som utvivlsomt vil sælge og skæppe i kassen hos en trængt forlagsbranche.


Stieg Larsson (1954-2004) var svensk journalist, chefredaktør og forfatter, som forskede i og bekæmpede højreekstremister og nynazister. Hans Millennium-trilogi om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander er en international bestseller, som er udgivet i 50 lande. Du kan læse mere om Stieg Larsson og hans bøger på det danske forlag Modtryks hjemmeside:

http://www.modtryk.dk/index.phtml?forfatterid=0175

David Lagercrantz er svensk journalist og forfatter og har blandt andet skrevet biografien “Jeg er Zlatan” om fodboldspilleren Zlatan Ibrahimovic. “Det der ikke slår os ihjel” udkommer samtidig i 25 lande. Du kan læse mere om David Lagercrantz og udgivelsen på det danske forlag Modtryks hjemmeside:

http://www.modtryk.dk/index.phtml?forfatterid=0189

One thought on “Bøger og Business

  1. Pingback: Omstridt succes | Kig ind i bogens verden

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s