Noveller og buketter

Dagens udgivelser står i venskabets og blomsternes tegn.

“Venskabets pris” er Kjell Askildsens syvende novellesamling. Bogen, der udkommer i dag, består af 12 noveller, hvoraf de fleste er skrevet i årene 1998–2004.

Ifølge forfatterens danske forlag, Gyldendal, forfølger Askildsen sine motiver i en række nye variationer, og novellerne er præget af skarpe sansninger og stor klarhed. Som altid er det de menneskelige relationer, der optager den ordknappe norske novellemester.

Kjell Askildsen er født i 1929 og regnes for en af vor tids største nordiske forfattere. Hans bøger er oversat til over 20 sprog blandt andet engelsk, tysk, fransk og italiensk. Da hans novellesamling “Hundene i Thessaloniki” udkom på dansk i 2002, skrev Information, at bogens “seks noveller hører simpelt hen til det smukkeste og mest intense, moderne nordisk kortprosa kan opvise overhovedet.”

Jeg har altid holdt af novellegenren, men hidtil mest dyrket danske og amerikanske novelleforfattere. Men nu kunne det være interessant at prøve kræfter med norske Askildsen og “Venskabets pris”.

Karen Blixens Blomster

Hvis du er en af dem, der har måttet gå forgæves efter “Karen Blixens Blomster” hos boghandleren, er der trøst at hente, for i dag kommer en ny udgave af bogen, der længe har været udsolgt.

Karen Blixen elskede at anrette blomster, grene, ukrudt, frugter og kålblade med mere i vaser, terriner, opsatser og skåle. Den verdensberømte forfatter kunne bruge timer og nogle gange hele dage på at arrangere dem.

Når hun var færdig med blomsterdekorationen, kom hendes nabo, arkitekturprofessor Steen Eiler Rasmussen, og forevigede dem med sit kamera, og det er hans illustrationer, der ledsager bogens essays om Karen Blixens dekorationer.

Med ønsket om en rigtig god weekend er her et par billeder fra bogen 🙂

Foto: Birthe Andrup - fra "Karen Blixens Blomster".

Foto: Birthe Andrup – fra “Karen Blixens Blomster”.

Foto fra "Karen Blixens Blomster".

Foto fra “Karen Blixens Blomster”.

Foto: Life Magazine - fra "Karen Blixens Blomster".

Foto: Life Magazine – fra “Karen Blixens Blomster”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s