Julegrise og ordatleter

Butikkerne er så småt begyndt at varme op til jul, og i dag udkommer så “Ved julelampens skær” – Danmarks ældste endnu eksisterende julehæfte.

ved-julelampens-skaer-2016_361611Det første hæfte blev udgivet i 1918 af Grønvald Fynbos Forlag, og siden har “Ved julelampens skær” hvert år bragt noveller, essays og illustrationer af bidragsydere fra hele Danmark.

Årets udgave er ingen undtagelse. “Ved julelampens skær 2016” indeholder således en novelle skrevet af den populære sanger, skuespiller og forfatter Alberte Winding, ligesom man traditionen tro vil kunne nyde stemningsfulde beretninger om jul før og nu.

Så hvis man er en rigtig julegris, der ikke kan vente med at hengive sig til højtiden, er det bare om at komme afsted til boghandelen og få fingre i det ultimative julehæfte.

Kræs for sprogfolk

“Hvo intet vover intet vinder”

“Man skal ikke slå større brød op, end man kan bage”

“Liden tue kan vælte stort læs”

De udgør en sproglig fællesnævner, ung som gammel forstår dem, og vi bruger dem næsten dagligt. Ordsprogene. Ofte rummer de visdom, kløgt, erfaringer og filosofi, som desværre ikke altid lader sig oversætte fyldestgørende til andre sprog.

9788702195774Men i morgen udkommer “Den store ordsprogsbog” med 150 ordsprog fra hele verden, så vi kan blive lidt klogere på andre landes faste sproglige vendinger. 90 af ordsprogene er illustreret af tegnere fra Dansk Forfatterforening.

“Den store ordsprogsbog” giver også inspiration til selv at give sig i kast med at tegne til ordsprog eller finde på nye, ligesom der er quiz og idéer til spil og lege med ordsprog i bogen.

At sproggymnastik ikke er forbeholdt lingvister og andre ordatleter har DR K bevist med “Sprogquizzen”. Her dyster to hold ofte bestående af journalister, studieværter og standuppere om det danske sprog, gamle spøjse udtryk og dialekter, mens vi derhjemme i stuerne kan sidde og gætte med.

Så mon ikke mange vil finde “Den store ordsprogsbog” underholdende og sætte den på ønskelisten til dette års jul? Jeg vil i hvert fald 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s