Bøger om Trump

Kig ind i bogens verden har fundet fem bøger, der muligvis kan gøre os lidt klogere på, hvem USA’s 45. præsident er.

For ni dage siden blev Donald John Trump valgt til USA’s næste præsident. Siden har avisartikler og tv-dokumentarer handlet om forretningsmanden, milliardæren og provokatøren, hvis valgsejr kom bag på en hel verden.

Fælles for regerings- og erhvervsledere, politikere og borgere kloden rundt er spørgsmålene: Hvem er Trump, og hvad kan vi vente os af ham?

Måske dette års Nobelprismodtager i litteratur, Bob Dylan, kommer svaret nærmest med sit berømte omkvæd “The answer my friend is blowin’ in the wind”, for faktum er, at Trump er den ubekendte i enhver politisk ligning såvel indenrigs- som udenrigspolitisk.

Ikke desto mindre er her et bud på fem bøger, der kan kaste lidt lys over manden og myten Donald J. Trump:

Trumps manifest

“Amerika på krykker – How to Make America Great Again” er titlen på Donald Trumps manifest om USA.

I bogen fremlægger han sin politiske vision for, hvordan han vil redde USA’s økonomi, reformere sundhedsvæsenet, få arbejdspladser tilbage til USA, tvinge amerikanske virksomheder til at producere deres varer i hjemlandet og dermed skabe håb for de 46 millioner amerikanere, som i dag er afhængige af madkuponer. Og sidst, men ikke mindst, hvordan han vil føre en hård, men realistisk udenrigspolitik.

1697023_1468558847Sandheden om Trump

Blandt biografierne om USA’s kommende præsident finder vi Pulitzerpris-vindende journalist Michael D’Antonios “The Truth About Trump”. Biografien er baseret på en række eksklusive interviews med Donald Trump og flere af hans familiemedlemmer, herunder hans voksne børn.

Bogen er også udkommet på dansk med titlen “Trump”. Forlaget skriver blandt andet:

“Bogen beskriver Donald Trumps evne til at markedsføre sig selv, hans ukuelige tro på egne evner og hvordan han er i stand til at ignorere egne fejl og mangler … Trump tegner et dybdegående portræt af Donald Trump som en mand med en umættelig appetit på rigdom, opmærksomhed og magt.”

30 år med Trump

“The Making of Donald Trump” er en New York Times bestseller og kulminationen på David Cay Johnstons journalistiske dækning af Trump gennem 30 år.

Ligesom D’Antonio har Johnston vundet Pulitzerprisen, og han siges at være den journalist, der har dækket Trump mest dybtgående. I biografien trækker Johnston på årtiers interviews, finansoplysninger, retsdokumenter og offentlige udtalelser.

Bogen kommer hele vejen rundt fra Trumps privilegerede opvækst i Queens, New York, hans skoletid og tidlige karriere, og til han får skabt sit forretningsimperium og siden bliver en stærkt omdiskuteret præsidentkandidat.

Trump afsløret

For at finde ud af, hvem Trump er, samlede The Washington Post et hold af prisvindende reportere og researchere, der skulle kulegrave Trumps utrolige liv.

I “Trump Revealed: An American Journey of Ambition, Ego, Money, and Power” har politisk reporter Michael Kranish og redaktør Marc Fisher interviewet Trump, og de gransker alt fra alliancen med hans mentor Roy Cohn, advokat og chefrådgiver for Joseph McCarthy under kommunistjagten i 1950erne, til hans påståede omgang med organiseret kriminalitet og hans kontroversielle projekter i New York City, Atlantic City, Florida, Skotland og Aserbajdsjan.

Bag maskerne

I “Den store joker – et politisk portræt af Donald J. Trump” tegner politisk kommentator Lars Trier Mogensen et portræt af den 70-årige byggematador fra New York City.

Lars Trier Mogensen ser også på Trump som et fænomen, der trækker spor i andre vestlige lande, hvor befolkningernes politikerlede er blusset op i et oprør mod en teknokratisk elite, som ikke længere synes at varetage den lille mands interesser.


Der er med andre ord masser af læsestof til alle os, der gerne vil vide mere om USA’s nye præsident.

Hvad en fremtid med Donald Trump i Det Hvide Hus vil bringe, kan imidlertid ingen bøger, men kun tiden vise.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s