Klassiker i nye klæder

I dag udkommer en genudgivelse af bogen bag filmen “Breakfast at Tiffany’s”, hvor Audrey Hepburn udødeliggjorde pigen Holly.

Den danske paperback-udgave af Truman Capotes “Holly” er oversat af Frank Jæger og har forord af Karen Blixen.

Historien om Holly Golightly foregår i efteråret 1943, hvor den unavngivne fortæller bliver venner med den unge, smukke pige.

Begge lejer en lejlighed i en brun murstensbygning på Manhattan. Holly kommer fra landet, men er blevet en del af Manhattans smarte selskabsliv. Hun har ikke noget job, men lever af at date velhavende mænd, der betaler for hende på dyre restauranter og giver hende penge og gaver, og som hun håber på at blive gift med en skønne dag.

holly-forsideAmerikansk geisha

Truman Capotes historie, der egentlig er en lang novelle, udkom i 1958. Hovedpersonen Holly Golightly er en af hans mest berømte karakterer og hans egen favoritfigur tilsyneladende inspireret af flere forskellige kvinder, der alle var venner eller bekendte af forfatteren. Selv beskrev Capote Holly som en “amerikansk geisha”.

Som sagt blev bogen filmatiseret af Blake Edwards i 1961 med stor succes. Oprindelig ville Capote have haft, at Holly skulle spilles af Marilyn Monroe. Filmstjernen blev imidlertid frarådet at spille en prostitueret, og det blev i stedet Audrey Hepburn, der fik rollen. Særligt scenen, hvor skuespilleren synger “Moon River”, er kendt og elsket af mange, og filmen blev nomineret til flere Oscars.

Så hvis man har lyst til at starte det nye bogår med en klassiker om en festglad pige, der viser sig at rumme en hel del mere end fest og farver, kan man roligt læse dagens genudgivelse fra Gyldendal.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s