Mageløse maskiner

Månedens klassiker er Storm P. Påsken bød nemlig på opfindelsestegninger af såvel den store humorist og kreative kule som hans kolleger i USA og Storbritannien.

På Storm P. Museet i København har man for første gang kunnet opleve de tre største opfindelsestegnere danske Storm P., amerikanske Rube Goldberg og britiske Heath Robinson sammen i “Den store opfindelsesudstilling” (1.10.16-17.4.17).

Fælles for tegnernes værker er, at de både er en hyldest til bilen, flyet, samlebåndet og barbermaskinen og en satire over den mekanik og teknologi, der kom frem i første halvdel af det 20. århundrede.

Keep it complicated

Reuben Garrett Lucius “Rube” Goldberg (1883-1970) tegnede absurd komplicerede opfindelser til at udføre såre simple handlinger som at knappe den øverste skjorteknap, åbne et vindue, der binder, eller klø sig på ryggen.

I løbet af sin lange karriere modtog Rube Goldberg talrige priser heriblandt Pulitzer-prisen, som han fik i 1948 for sine politiske tegninger.

Ligesom vi på dansk kalder unødigt indviklet teknik “Storm P.sk”, har Goldberg givet navn til det engelske begreb “A Rube Goldberg machine”, der bruges om uhyre komplicerede og forvirrende systemer med dominoeffekt.

Rube Goldberg: How to get sand out of your shoes. 1931 (Fra “Den store opfindelsesudstilling”).

Comic Relief

Nogenlunde samtidig med Goldberg begyndte William Heath Robinson (1872-1944) i Storbritannien at tegne latterligt komplekse maskiner til at opnå enkle ting med.

Under Første og Anden Verdenskrig henrykkede Robinson avislæserne med sine humoristiske fortolkninger af tyskernes krigsmateriel og skabte således et “comic relief” midt i avisernes barske krigsrapporter.

“Heath Robinson” blev herefter en populærbetegnelse for komplekse og usandsynlige konstruktioner og lavpraktiske påfund, der fungerer med for eksempel snor og tape.

Heath Robinson: Carrying out the correspondance course for mountain climbing in the home. 1928. (Fra “Den store opfindelsesudstilling”).

Storm P.

Herhjemme var også Storm P. fascineret af den nye teknologi og begyndte samtidig med Goldberg og Robinson at tegne opfindelser.

Det fremgik ikke af udstillingen, hvorvidt de tre kunstnere var inspireret af hinanden, eller om de uafhængigt af hinanden begyndte at gøre kærligt grin med menneskets tiltro til maskinerne.

I hvert fald kom Storm P. vidt omkring i sit opfindelsesunivers, hvor han opfandt alt fra hængekøjecykler til grinagtige hjælpemidler til neglerensning, nodevending og citronpresning.

Storm P.: Hængekøjecyklen. (Fra “Den store opfindelsesudstilling”).

Slagtersøn og dyreven

Robert Storm Petersen var både maler, forfatter, skuespiller og “opfinder”. Han blev født 19. september 1882 i Valby. Faderen var slagter, og efter sin konfirmation kom Storm P. i lære hos ham, men da han var en meget stor dyreven, kunne han ikke være med ved slagtningen.

I stedet debuterede han som bladtegner i Dansk Slagtertidende i 1902 med en satirisk tegning af politikeren Gustav Philipsen.

Han arbejdede som tegner for Ekstra Bladet og Berlingske og er især kendt for sine vittighedstegninger.

Storm P. var uhyre produktiv og efterlod sig mere end 50.000 tegninger og 150 malerier. Han skrev flere bøger og optrådte som skuespiller både på teater og film. En hel generation husker ham også for hans illustrationer til “Ole Bole ABC” fra 1927.

I 1924 fik Storm P. sin berømte hund Grog, en hvid foxterrier-blanding med puddel i sig. Grog blev portrætteret i Berlingske Aftenavis og i bøgerne “Min hund Grog” og “Nye Grog Historier”.

Anerkendt i udlandet

Storm P. er blevet synonym med lun, dansk humor, men hans finurlige og filosofiske livssyn og geniale sprogblomster sikrede ham også anerkendelse i udlandet, især i Skandinavien.

I dag findes størstedelen af hans store kunstneriske produktion i Storm P. Museets samling. Her kan man også se kunstnerens privatsamling af piber og hans kontor, der står indrettet, som det tog sig ud i hans hjem på Frederiksberg.

Storm P. døde 6. marts 1949 på Frederiksberg, hvor han også ligger begravet.

“Den store opfindelsesudstilling” sluttede Anden Påskedag, men et besøg på Storm P. Museet kan til hver en tid anbefales!


I “Storm P. – Alle opfindelserne” er kunstnerens opfindelser samlet i én bog med forord af Lars Bukdahl. Bogen meldes p.t. udsolgt fra forlaget Alvilda.

Du kan læse mere om Storm P. her: http://stormp.dk/Storm-P/storm-p.html


PS: Husk Verdens Bogdag søndag 23. april 🙂


 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s