På tirsdag udkommer Kim Larsens erindringer.
Det skabte landesorg, da Danmarks nationalskjald døde 30. september i år. Overalt blev sangeren, sangskriveren og guitaristen mindet med koncerter, mindeord og tv-udsendelser.
Ung som gammel, høj som lav ønskede danskerne at vise deres store taknemmelighed over den kæmpe sangskat, Kim Larsen gav os.
Men netop som mange begræd, at vi ikke skulle høre mere fra nationalskjalden, kommer hans erindringsbog “Kim Larsen – Mine unge år”.
Kim Larsen arbejdede i det sidste halve år før sin død på bogen sammen med en af Danmarks store biografiforfattere, Jens Andersen. De nåede at lave en række lange interviews, hvor Kim Larsen fortalte om tiden frem til begyndelsen af 1970erne, da gennembruddet med Gasolin kom.
De mange timers samtale om Kim Larsens barndom og ungdom danner basis for “Kim Larsen – Mine unge år”, der udkommer med hele familiens opbakning.
Djævleblændt god fortæller
I en pressemeddelelse fra Politikens Forlag fortæller Jens Andersen:
At Kim Larsen og jeg mødtes omkring et bogprojekt, hvor han – som han sagde med glimt i øjet – “helst ville sige sandheden, men det kan jo være svært for en lystløgner”, har været en interessant og berigende oplevelse i det trekvarte år, det stod på. Hver gang sad Larsen klar hjemme i køkkenet i Odense med guitaren, smøgerne og kaffen inden for rækkevidde. Klar til at fortælle.
“Er du også klar J.A.?”, sagde han med et drilagtigt grin.
Jeg tror, at Kim Larsen selv var overrasket over, hvor detaljeret hans livsfortælling blev, som den skred frem. Det var ligesom lag på lag, der pludselig var sat i skred. Det rullede bare derudaf, og det virkede også som om, han blev mere og mere inspireret og undervejs flyttede erindringer over i sit musikalske univers. Her eneste gang sluttede han vores lange samtaler med en lille dramatisk cliffhanger, så jeg kunne glæde mig til næste gang. Jo, jo, en rigtig spillemand – og en djævleblændt god mundtlig fortæller.”
Fra stenbroen til Gasolin
I erindringsbogen fortæller Kim Larsen om slægten, rødderne, morfaren i Kerteminde, der introducerede ham til de store klassikere, sin kærlige mor og fraværende far og en tryg, men samtidig spændingsfyldt barndom i Københavns Nordvestkvarter.
Vi hører også om hans første forelskelser, højskoleopholdet i Askov, der åbnede hans sind for nye tanker, om hippieårene i kølvandet på 68-oprøret, som Kim Larsen aldrig følte sig som en del af, og den første tid med Gasolin, Danmarks største rockorkester.
Ifølge hans impresario, Jørn Jeppesen, ærgrede det Kim Larsen til det sidste, at han og Jens Andersen ikke nåede at blive færdige med hele fortællingen.
Heldigvis er erindringsbogen nu blevet færdiggjort i den ånd, der prægede Larsens og Andersens samarbejde.
Jens Andersen har skrevet meget anmelderroste biografier om Tove Ditlevsen, Astrid Lindgren (Læs min anmeldelse her), Tom Kristensen og H.C. Andersen. Sidste år kom hans biografi om Kronprins Frederik “Under bjælken”.
Du kan se og høre Jens Andersen fortælle om samarbejdet med Kim Larsen og processen her:
https://www.youtube.com/watch?v=9Xa5hih4PPU&feature=youtu.be