Store danskere

Denne uge byder på Henrik Pontoppidans sidste bog og et nyt bind i paperback-genudgivelsen af Søren Kierkegaards værker.

I kølvandet på Bille Augusts filmatisering af Henrik Pontoppidans klassiker “Lykke-Per” har Gyldendal genudgivet flere af den store danske forfatters værker.

Nu er turen kommet til Henrik Pontoppidans sidste bog “Undervejs til mig selv”, der udkom i 1943.

Bogen er en sammenskrevet og revideret udgave af hans erindringer “Drengeaar” (1933), “Hamskifte” (1936), “Arv og Gæld” (1938) og “Familjeliv” (1940).

Bogen udkom 12. december.

Rotterne til Forbillede

Pontoppidan skildrer sin opvækst med hovedfokus på barndommen i Randers, hvor hans far var præst, og hans tid på Polyteknisk Læreanstalt samt sine to ægteskaber.

Om sin skoletid beretter han blandt andet:

Bedst husker jeg i hvert Fald de Timer, da jeg paa Grund af en eller anden Forsømmelse maatte “sidde over” en Timestid efter at mine Kammerater var sluppet hjem. Navnlig har en enkelt af disse Straffetimer efterladt et varigt Minde. Det var naturligvis Meningen, at Tiden skulde bruges til at læse paa den forsømte Lektie; men saasnart jeg var bleven alene, skød jeg Bogen fra mig og satte mig hen til Vinduet, som vendte ud til en af Bagbygninger og Pakhuse omgivet Gaardsplads, hvor der altid foregik noget underholdende.

Efter at Larmen af de hjemslupne Drenge var døet hen og alt var bleven stille, saa’ jeg en stor, fed Rotte liste frem fra et Smuthul dernede. Den stod et Øjeblik og vejrede, løb saa over Gaarden og entrede op paa en topfyldt Affaldstønde, der stod i en Krog. Lidt efter kom der flere til, og efterhaanden sad der paa Tøndens Rand fire-fem fede, brune Kroppe med nedhængende Haler. De sloges og bedes og snappede Godbidder fra hinanden, et Pølseskind, en Osteskorpe eller anden Lækkerbid. At denne Broderkrig var et Verdensbillede i det smaa var jeg for ung til at forstaa; men længe skulde det ikke vare, før jeg fik en Fornemmelse af, at der var Nationer, der med Rotterne til Forbillede krigedes om et Stykke Flæskesvær.” (Citat fra “Undervejs til mig selv”).

Det er kort sagt fabelagtig læsning, der på alle måder viser, hvor stor en forfatter Henrik Pontoppidan var.

Kierkegaard for menigmand

Godt nyt er der også til alle, som holder af at læse Søren Kierkegaard.

I går udkom nemlig tolvte bind i paperback-genudgivelsen af den verdensberømte danskers værker, “Indøvelse i Christendom / En opbyggelig Tale / To Taler ved Altergangen om Fredagen”.

Bogen udkom 12. december.

Under ledelse af teolog og Kierkegaard-forsker, Niels Jørgen Cappelørn, har Søren Kierkegaard Forskningscenteret gennem længere tid udgivet en ny tekstkritisk og kommenteret udgave af Søren Kierkegaards Skrifter i 55 bind (28 tekstbind og 27 kommentarbind).

I løbet af fire år genudgives 15 bind med Kierkegaards trykte og nogle af hans utrykte værker i et nyt, billigere udstyr og forsynet med sproglige kommentarer rettet mod det brede marked. Også dette arbejde står Niels Jørgen Cappelørn for.


Og så er det ikke at forglemme Luciadag i dag!

Santa Lucia.

Hvis du trænger til at få genopfrisket, hvad det er, kan du læse om dagen og baggrunden for, at vi fejrer Santa Lucia her: https://www.folkekirken.dk/aarets-hoejtider/advent-og-jul/santa-lucia

God læselyst!


 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s