Børns bogvaner

Færre britiske børn læser bøger for deres fornøjelses skyld. Skole, skærme og forældre får skylden for børnenes manglende læselyst.

Vi bliver ved børnelitteraturen. Det er nemlig ikke kun i Danmark, man har fokus på tiltag, der kan fremme børns læseglæde.

Det britiske brancheblad The Bookseller oplyste for nylig, at Egmont havde afsløret resultater fra en undersøgelse af britiske børns bogvaner.

Ifølge undersøgelsen, der omfatter 2000 0-17-årige, får kun 32 procent af de britiske børn, der medvirker i undersøgelsen, dagligt læst højt af en voksen for hyggens skyld.

Det er et fald på fire procent i forhold til året før og en nedgang på ni procent siden 2012. Kun 19 procent af de 8-10-årige får læst højt dagligt.

Læs højt, forældre!

Alison David, der er Consumer insights director i Egmont, opgiver tre hovedårsager til, at færre børn læser af lyst: Skolen, som gør læsning til en pligt snarere end noget, der er sjovt; skærme; og forældrene, som ikke nødvendigvis forstår vigtigheden af, at læsning skal være sjovt:

“Vi ved, at det at læse højt for børn er en meget effektiv måde at få dem selv til at læse på, men desværre er mange forældre ganske enkelt ikke klar over, hvor stor en indflydelse de kunne have på deres børns liv, hvis de dagligt læste højt for dem,” udtaler Alison David til bladet. (The Bookseller, 6. marts 2019)

Børneanmeldere

Heldigvis er der stadig mange bogglade britiske børn! Og en af dem er Ruben.

I 2014 startede Ruben i en alder af bare ni år sin egen hjemmeside, kaldet Mango Bubbles, hvor børn anmelder børnelitteratur.

Til at begynde med var det kun Ruben, der anmeldte bøger, men siden er mange flere børneanmeldere kommet til Mango Bubbles, ligesom hjemmesiden har fanget flere forlæggeres og børnebogsforfatteres opmærksomhed.

Hjemmesidens succes betyder, at Ruben ikke alene får sendt anmeldereksemplarer fra forlagene, men at han også er blevet spurgt, om han vil interviewe forfattere på den lokale børnebogsfestival i Hertford.

Ruben har også arrangeret Mango Dag, hvor forfattere har besøgt hans gamle skole og fortalt eleverne om deres bøger.

I 2016 bragte The Telegraph et interview med Ruben, hvor han fortalte, hvorfor der ikke er voksne anmeldere på hans hjemmeside.

Han forklarede, at de få gange, han havde læst voksnes anmeldelser af børnebøger, havde anmelderne ikke fattet pointen med bogen – og så brugte de for mange ord (!).

Du kan besøge Rubens hjemmeside her: https://mangobubblesbooks.com/

Rigtig god læselyst 🙂


Læs hele artiklen i The Bookseller her:

https://www.thebookseller.com/news/egmont-reveals-drop-reading-pleasure-and-new-sustainability-measures-968521

Læs hele The Telegraph’s artikel om Ruben her:

https://www.telegraph.co.uk/books/childrens-books/britains-influential-book-reviewer/


 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s