Blandt ugens udgivelser er en ny roman af kontroversiel fransk forfatter og en revideret udgave af anmelderrost dansk samtalebog.
I morgen udkommer Michel Houellebecqs roman “Serotonin” på dansk.
Romanens hovedperson er 46-årige Florent-Claude Labrouste, der er dødtræt af både sit job i Landbrugsministeriet og sin smukke, tyve år yngre japanske kæreste. Derfor siger han op, forlader kæresten og luksuslejligheden i Paris for at drage ud på landet. Kørende på en cocktail af antidepressiver og håbet om at gense sin gamle flamme Camille møder han et Frankrig, der er blevet spoleret af globalisering og EUs landbrugspolitik, og spørgsmålet er, om det overhovedet er muligt at være lykkelig i det moderne vestlige samfund?
Prisbelønnet provokatør
Michel Houellebecq (f. 1958) er oprindelig uddannet ingeniør og har udgivet romaner, digte og essays. Hans debutroman “Udvidelse af kampzonen” blev med stor succes dramatiseret af instruktør og skuespiller Jens Albinus på Det Kongelige Teater i 2002, samme år som forfatteren modtog den prestigefyldte Impac-pris.
Houellebecq brød internationalt igennem med romanen “Elementarpartikler” (2001), der er en skarp kritik af hele vores vestlige kultur. I 2003 kom romanen “Platform”, som med sin tematisering af blandt andet islam gjorde ham til provocateur nr. 1 på den europæiske, litterære scene. Siden fulgte “Muligheden af en ø” (2005) og “Kortet og landskabet” (2012), der indbragte ham Prix Goncourt, Frankrigs største og fornemmeste litteraturpris.
Videnskab og teologi
Ugens anden titel er genudgivelsen af bestselleren “Livet er et mirakel”. Bogen, der er skrevet af astrofysiker Anja C. Andersen og sogne- og orlogspræst Anna Mejlhede, udkom første gang i 2012.
I sin præsentation af den nye reviderede udgave skriver Politikens Forlag:
Nogle bliver svimle, når de kigger ud i himmelrummet, andre bliver nysgerrige. Og nogle ser ligefrem glimt af Gud. Men hvad skabte det enorme univers – og hvad har formet vores liv? Astrofysiker Anja C. Andersen og sogne- og orlogspræst Anna Mejlhede deler deres faglige viden, personlige historier og eksistentielle overvejelser. Ikke bare for at blive klogere på de naturvidenskabelige og kulturelle grundsten, der er grundlaget for vores kultur, men også fordi begge vinkler indkredser, hvad det vil sige at være menneske.”
Den nye udgave af “Livet er et mirakel” er suppleret med ny viden og faglig indsigt fra samtaler i 2018 og 2019 på Anja C. Andersens kontor på Geologisk Museum og Anna Mejlhedes præstekontor i Christian IV’s gamle Nyboder.
Bliv klogere på en dag
Der er i øvrigt mulighed for at høre Anja C. Andersen fortælle om at lande på månen, når faglitteraturen og dens forfattere bliver hyldet på festival for faglitteratur, lørdag 4. maj på Gladsaxe Hovedbibliotek.
Blandt de andre oplægsholdere er professor i geologi Minik Rosing, som vil tale med journalist Nynne Bjerre Christensen om at vandre med mennesket i tidernes morgen (se bogomtale her: Rejsen til tidernes morgen).
Læs mere om festivalen på: https://gladbib.dk/arrangementer/litteratur-debat/faglitt
Fra blog til blad
Til slut en lille nyhed fra egne rækker: For to år siden bragte Kig ind i bogens verden et indlæg om en ny trend inden for amerikansk litteratur kaldet sensitivity readers, der er en slags krænkelseskonsulenter.
Siden da har fænomenet bredt sig i den amerikanske forlagsbranche, og i sidste uge kunne Jyllands-Posten fortælle, at flere danske forlag frygter, at trenden er på vej til Danmark.
I forlængelse af Jyllands-Postens grundige dækning af emnet og mit gamle blogindlæg, bad bogbranchens fagblad, BogMarkedet, mig lave et opdateret essay til deres blad, som kan læses her: Frygten for læserne
God Påske 🙂
Pingback: Louisiana Literature 2019 | Kig ind i bogens verden