Nye tider

Bøgernes efterårssæson skydes i gang med en børnebog om H. C. Ørsted og en “Vild symfoni” fra uventet kant.

Normalt ville jeg her i det første blogindlæg efter sommerferien skrive om forfattere og arrangementer på litteraturfestivalen på Louisiana, der normalt afholdes over fire dage sidst i august.

Men i år er som bekendt ikke noget normalt år. Det har coronapandemien sørget for.

Louisiana Literature, der første gang så dagens lys i august 2010, er i år sat på pause.

Men heldigvis holder museet den litterære fane højt og lancerer i løbet af efteråret en stribe filmportrætter af danske forfattere. Og hvis man bare må have nogle litterære vitaminer fra kunstmuseet i Nordsjælland nu, er “Looking Writing Reading Looking” en mulighed.

Louisiana udgav Georgi Gospodinovs antologi i 2019. I bogen viser 26 internationale forfattere igennem digte, essays, erindringer og noter, hvor forskelligt man kan opleve kunst. De omtalte kunstværker er fra museets egen samling og af bl.a. Francis Bacon, Asger Jorn og Henry Heerup, mens man blandt forfatterne finder Anne Carson, Sjón og Colm Tóibín.

Bogen er udkommet.

Gådefuld musik

Også blandt de nye børnebøger er der titler, som arbejder på tværs af kunstgenrer.

Politikens Forlag afslører således, at de udgiver en helt ny billedbogsoplevelse af Dan Brown, bestsellerforfatteren til “Da Vinci Mysteriet” og “Engle og dæmoner”.

Om bogen, der ventes at udkomme til september, skriver forlaget:

Bestseller-forfatteren Dan Brown kombinerer med Vild symfoni sin enestående sans for gåder og historiefortælling med sin store interesse for musik. Hent bogens gratis app og scan siderne, mens du læser, for at få adgang til et helt unikt lydunivers – komponeret af Dan Brown selv.

Maestro Mus rejser hele verden rundt og besøger sine gode venner. Alle dyr er sødt og sjovt illustreret og passer perfekt til Browns musikalske rim, der legende fortæller om hvert dyrs særlige egenskaber. Og i de farverige illustrationer gemmer der sig en ekstra leg for barnet: Alle tegninger skjuler nemlig nogle bogstaver, der tilsammen udgør anagrammer for de instrumenter, som bruges i den tilhørende musik.” (Kilde: Politikens Forlag “Tid til nyheder – august-oktober 2020”)

Målgruppen spænder fra cirka 3 år, når det gælder bogens rim og illustrationer, mens børn fra cirka 6 år kan være med på bogstavjagten.

Bogen udkommer til september.

Det levende kompas

Det er i år 200 år siden, at den danske videnskabsmand Hans Christian Ørsted opdagede en sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme, også kaldet elektromagnetismen.

Og det har Johan Olsen, biolog og forsker ved Københavns Universitet, skrevet en bog til børnene om.

I “Kompasnålen der bevægede sig” fortæller han, hvordan H. C. Ørsteds revolutionerende opdagelse ændrede verden, og måden man opfattede den på. Med ét måtte lærebøger i fysik skrives om, og et helt nyt verdensbillede tonede frem.

Bogen er illustreret af både faktuelle billeder, modeller og tegninger af Thomas Hjorthaab.

Johan Olsen har tidligere skrevet “Bogen om verden” og “Hvad er et æg?” (Se omtale her).

Bogen er udkommet.

God læseweekend 🙂


 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s