Vanen tro giver Kig ind i bogens verden tips til nyere titler fra ind- og udland, der kan lægges under juletræet i år.
På biografi-siden er der nok at vælge mellem. Særligt spændende og oplagte er:
“Joe Biden American Dreamer” af den amerikanske journalist og forfatter Evan Osnos.
I bogen undersøger Osnos, hvordan Joseph R. Bidens 50 år lange politiske karriere og personlige tragedier har formet ham til det menneske og den politiker, han er i dag.
Osnos inddrager såvel omfattende interviews med Biden selv som samtaler med over 100 andre, herunder tidligere præsident Barack Obama.
Evan Osnos skriver til daglig for The New Yorker, og hans biografi om USA’s 46. præsident har fået mange anmelderroser.
Et forjættet land
Da Barack Obama overtog præsidentembedet efter George W. Bush 20. januar 2009, var det ikke alene som den 44. præsident, men også som den første afroamerikanske præsident i USA’s historie.
I selvbiografien “Et forjættet land” lukker Obama læserne ind i sine inderste tanker og refleksioner over tiden som præsident i Det Hvide Hus.
Bogen har – ikke mindst på grund af Obamas store retoriske evner – høstet roser herhjemme og i udlandet.
Obama har tidligere udgivet “Arven fra min far”, der handlede om race og arv, og “Mod til at håbe” om generobringen af den amerikanske drøm.
Churchill
Anmelderros fik også Jan Hedegaards biografi om en af verdenshistoriens største personligheder og statsmænd, Sir Winston Leonard Spencer-Churchill (1874-1965).
“Churchill” er en rigt illustreret bog i stort format med over 150 fotos, malerier, krigsplakater og meget mere fra Winston Churchills enestående liv.
Jan Hedegaard genfortæller Churchills liv, fra han bliver født på Blenheim Palace, formet af det brutale, britiske kostskolesystem, og til han bliver soldat, politiker og premierminister for sit land, da briterne (og vi andre) behøver ham allermest.
Churchill anses som en af de største ledere i krigstid nogen sinde, men vi hører også om forfatteren og billedkunstneren med de romantiske idealer.
I sit lange liv nåede Churchill at have en militær karriere, der varede 25 år, en politisk karriere, der varede 60 år, og et forfattervirke, der varede endnu længere.
Battle of Britain
Meget apropos finder vi i den historiske lejr “Battle of Britain: The Pilots and the Planes That Made History”. Bogen udkom 14. maj i år i anledning af 80-året for briternes sejr over tyskerne i Battle of Britain (juli 1940 – september 1940).
Sejren forhindrede Hitlers invasion af Storbritannien og skabte betingelserne for briternes fortsatte kamp mod Nazi-tyskland. Og det var om Royal Air Forces heltemodige krigsindsats, at Churchill sagde de berømte ord:
Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.” (Kilde: Churchill Society London)
Forfatterne Simon Pearson og Ed Gorman tegner et portræt af piloterne og deres fly, der kæmpede om luftherredømmet over Storbritannien fra det vestlige Irland til den tyske hovedstad.
Clanlands
Vi bliver i det britiske lidt endnu.
I “Clanlands: Whisky, Warfare, and a Scottish Adventure Like No Other” tager de skotske skuespillere Sam Heughan og Graham McTavish os med på en tur gennem deres hjemland.
På cykel og motorcykel, i båd og kajak rejser de to venner fra kyst til loch og fra højdedrag til bakkedal, mens de dykker ned i Skotlands historie og kultur, fra tidløs poesi til blodige krige.
Sam Heughan og Graham McTavish er især kendt fra den historiske drama tv-serie “Outlander”.
“Clanlands” har forord af Diana Gabaldon, der har skrevet bøgerne, som “Outlander” er baseret på.
Hvis bare du var min
Skotske Mhairi McFarlane har skrevet flere chicklit-romaner om moderne kvinders kærlighedskvaler, og hendes seneste kunne være et bud på en julegave til yngre kvindelige læsere.
“Hvis bare du var min” er en romantisk komedie om et falsk forhold, der måske udvikler sig til ægte kærlighed.
Da 36-årige Laurie bliver forladt og ydmyget af sin kæreste gennem 18 år, søger hun oprejsning ved at indlede et falsk forhold på de sociale medier med kontorets playboy.
Bargums synder
Er man mere til historisk fiktion, er “Bargums synder” et godt bud. Sofie Malmborg har fået masser af anmelderroser for sin debutroman, og for nylig fik hun Bogforums debutantpris for bogen.
Historien udspiller sig i 1700-tallet, hvor læserne følger den unge driftige kræmmersøn Frederik Bargum og hans vej op ad den sociale rangstige.
Bargums forretningsidéer fører ham fra tobaksplantager over hvalbarder til slavehandel, og der er mange sårede skæbner i hans kølvand. Heriblandt datteren Rebecca, der i romanens andet spor mindes sin barndom.
Året der gak 2020
Siden 1993 har Politikens to At Tænke Sig-redaktører, Ole Rasmussen og Gorm Vølver, hvert år udgivet deres egen satiriske årbog.
I samarbejde med satiretegneren Roald Als tager de i denne nye udgave fat på årets mest markante begivenheder og personer fra især den hjemlige andedam.
Der spindes en satirisk ende over alt fra Trump og danskernes hamstring af toiletpapir under corona-epidemien til nedsmeltningen hos de alternaive og deres tidligere leder U?e Heltvæk.
Anders Kofoeds store bog om naturen
I et år, hvor corona har præget alt og alle, men også har betydet, at mange danskere har (gen)opdaget naturens glæder, kunne “Anders Kofoeds store bog om naturen” være en oplagt julegave til hele familien.
Biolog Anders Kofoed fortæller i den rigt illustrerede guidebog om en lang række dyr og planter fra Danmarks natur, herunder fugle, tudser, egern, pindsvin, insekter, fisk og mange andre dyr.
Bogen er opdelt i fire dele, skoven, søen, byen og haven, der igen er inddelt i forår, sommer og vinter.
Til slut er der kun at sige rigtig god weekend – og julegave-shopping 🙂