Mind Games

Den menneskelige pris for at være online er uhyggeligt høj i ny fremtidsthriller.

Britiske Teri Terrys ungdomsroman “Mind Games” foregår i Storbritannien i en ikke nærmere defineret fremtid efter tredje verdenskrig.

Luna er 17 år og bor med sin far, hans nye kone og halvbror i London. Som alle andre tilbringer Lunas familie det meste af livet på nettet i en fascinerende virtuel verden. Næsten alle har Implantater, der sætter kulørt krydderi på den grå virkelighed og gør dem i stand til når som helst at smutte over i den parallelle verden.

Vil man kobles på i længere tid, kan man ved hjælp af en PIP (plug in punkt) og en PIP-sofa glide over i de virtuelle verdener og være med i spil, virkeligheden ikke kan hamle op med.

Der er virtuelle skoler, fitnesscentre og feriesteder, og på Lunas skole kærester drengene og pigerne virtuelt, fordi alle ser bedre ud på en v-date end i virkeligheden, kysser bedre, og pigerne bliver ikke gravide. Smart, ikke?

Dette er et anmeldereksemplar fra Nyt Nordisk Forlag

Dette er et anmeldereksemplar fra Nyt Nordisk Forlag

Nægterne

Men Luna er Nægter. Hun har ikke noget Implantat og nægter at koble sig på. Sammen med 19 andre får hun gammeldags undervisning og hades, hånes og hetzes for det af skolens sadistiske rektor Beatrice Goodwin. Selv blandt kammeraterne er Luna en outsider, fordi hendes mor – superhackeren Astra – angiveligt begik selvmord, og hendes farmor tilsyneladende lider af vrangforestillinger.

Ikke desto mindre – og til rektors fortrydelse – indkaldes Luna til New United Nations’ prestigefyldte prøver i intelligens og rationalitet varetaget af firmaet PareCo. Det handler om at være intelligent og rationel, og består man, kan det være billetten til et bedre liv.

Men hvad hvis Luna viser sig at være intelligent og irrationel? Hvorfor er hun – en Nægter – blevet indkaldt? Hvorfor advarer Lunas farmor hende mod at tage testene? Hvordan døde Lunas mor i virkeligheden? Og hvem har egentlig styringen over de Implantater, som børn ned til 10-års alderen render rundt med?

Snart er Luna hvirvlet ind i et dødsensfarligt spil, der udspiller sig i såvel den virtuelle som den virkelige verden, og hun får stadig sværere ved at skelne ven fra fjende.

Big Brother

Det er et spændende fremtidsunivers med en solid dosis paranoia og Big Brother’s Watching You, som Teri Terry maner frem i “Mind Games”. Alene skildringen af de Implantat-afhængige, der flakker rundt som virtuelle junkier, kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på læseren.

Skræmmende er også beskrivelsen af, hvordan den virtuelle verden har udspillet virkelighedens. Associationer til nutidens overforbrug af mobiltelefoni og sociale medier ligger lige for. Det kan godt være, at samtalepartneren endnu ikke kobler sig på en virtuel verden midt i en samtale, men mange i dag klager over, at familie og venner er mere optaget af mobilen end af den virkelighed, som omgiver dem. Teri Terry går skridtet videre, og det er ikke rar læsning, når Luna er nødt til at opsøge sin far i den virtuelle verden for at få ham til at spise frokost med hende i virkeligheden.

Herudover har Teri Terry et godt greb om personerne ikke mindst jeg-fortælleren Luna, som vi følger i tykt og tyndt, også når det drejer sig om teenageproblematikker som identitet, venskaber og kærester.

Blot skal man holde tungen lige i munden for at følge med i de tekniske termer og science fiction-udtryk, der fylder “Mind Games”. Men mon ikke målgruppen af unge læsere vil have lettere ved det end undertegnede, der – indrømmet – er old school.


Teri Terry har skrevet den succesfulde ungdomstrilogi “Slettet”, “Splittet” og “Knust”.

Mød hende på BogForum i BogCaféen, Bella Center, lørdag den 7. november kl. 15.

 

2 thoughts on “Mind Games

  1. Pingback: Mød forfatterne | Kig ind i bogens verden

  2. Pingback: Svær start i livet | Kig ind i bogens verden

Skriv en kommentar