En rose er en rose

I næste uge udkommer “Det er aldrig for sent” – en ny bog om roser og livet af Ghita Nørby og Torben Thim.

"Det er aldrig for sent" udkommer lørdag den 7. november.

“Det er aldrig for sent” udkommer lørdag den 7. november.

Når træerne har tabt de sidste blade, og andre blomster for længst er visnet, kan man stadig spotte rosen rundt omkring i haver og parker. For lige så smuk den er, lige så sejlivet kan rosen være.

Men over for en massiv storm som Bodil, der ramte Danmark den 5. december 2013, må selv roser give fortabt.

Det måtte Ghita Nørby sande, da stormen ødelagde det meste af hendes have og var særligt hård ved hendes elskede roser. Men i stedet for at smide håndklædet i ringen gik hun og vennen Torben Thim i gang med at grundlægge en ny have.

Det er denne proces, der danner afsæt for “Det er aldrig for sent”. Ligesom “Ghitas roser”, der udkom for fire år siden, skulle den nye udgivelse være en meget personlig bog, der ikke kun handler om at begynde forfra i haven, men om en ny start i alle områder af livet.

Haven som psykolog

Normalt læser jeg ikke havebøger, men da jeg for nylig faldt over et eksemplar af “Ghitas roser” fra 2011, blev jeg inspireret af samtalerne mellem skuespilleren og hendes mangeårige ven og rosenekspert Torben Thim.

Jeg kom med på en hyggelig vandring rundt i kunstnerens have og liv og hørte om hendes barndom, ungdom, forældre, huset, haven og hundene i Holte – og karrieren.

Især slugte jeg afsnittet, hvor de to rosenelskere taler om forskelle og ligheder mellem at “gå i jorden” (havearbejde) og gå på scenen.

Om haven som stedet, hvor “selvforglemmelsen kommer ind, og sanserne spændes ud,” siger Ghita Nørby:

Haven er vel også en slags psykolog, for det er noget af det vigtigste for et menneske at være selvforglemmende. Det er vi ved at tabe i allerhøjeste grad. Hvem er selvforglemmende i dag? Det er nærmere omvendt i vor tid, hvor hverdagen er et grænseløst realityshow med facebook og blogging. Der er gået offentlighed i al ting, og det enkelte ego er spændt op til bristepunktet.

Denne konstatering er desværre ikke mindre sand i dag, og hvis Ghita Nørbys og Torben Thims samtaler i den nye bog emmer af lige så meget livsklogskab som deres snakke i den ældre, bliver “Det er aldrig for sent” utvivlsomt en bog, som mange planter under juletræet i år.

Med disse ord vil jeg lade min blog og mit ego få en uges pause og gå i haven 😉


Ghita Nørby og Torben Thim fortæller om “Det er aldrig for sent” på BogForum, Lev Nu Scenen, søndag den 8. november kl. 14:15. De to rosenelskere kan opleves igen samme dag kl. 16:10 på Lindhardt og Ringhof Forlags stand.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s