Elsk insekterne!

International bestseller om insekternes verden udkommer nu på dansk.

Næste gang du er ved at træde på en bille, har lyst til at klapse en myg, eller kvase en edderkop, så tænk dig godt om!

Hvis det ikke var for insekterne, ville vi mennesker og dyr nemlig dø.

De små, men storslåede skabninger forvandler visne planter og døde dyr til frugtbar jord, bestøver planter og er uundværlig føde for fugle og gnavere, og på sigt kan de tilmed blive hverdagskost for os mennesker.

Insekterne er kort sagt tandhjulene, som får vores verden til at dreje, og de er absolut nødvendige for at bevare liv på jorden.

Nødvendige kryb

I “Insekternes planet” tager Anne Sverdrup-Thygeson, norsk professor i bevaringsbiologi, os med på en rejse ind i småkrybenes forunderlige og vidunderlige verden.

Insekterne er alle vegne. De kan leve i skove, jungler, ørkener, huler og grotter, på marker og enge, ja selv på dyr og mennesker. De var her før, under og efter dinosaurerne, og de vil være her længe efter, at vi mennesker har forladt kloden.

Med deres stille og utrættelige arbejde opretholder de hele økosystemer, giver os mad, og så kan de endda fordøje plastic og hele vores sår. De kan også give os løsninger på krisen med antibiotika og hjælpe i katastrofeområder.

Bogen giver læserne et unikt indblik i de nyttige krybs privatliv, der byder på musikalske parringsritualer, husjagt for hele hære af bille-babyer og forbløffende forvandlingsprocesser.

Bogen udkommer på Gyldendal og har planlagt udgivelse 21. maj.

Bidt af insekter

På sit norske universitets hjemmeside uddyber Anne Sverdrup-Thygeson i et interview, hvordan hendes interesse for insekter blev vakt.

Hun fortæller blandt andet, at hun altid har kunnet lide at opholde sig i naturen. Da hun som barn var på ferie i familiens sommerhus, gik tiden med at lege i skoven, hvor grene og kogler gjorde det ud for den eneste underholdning. Hendes fascination af Robinson Crusoe fik hende til at bygge hele småsamfund ude i skoven:

Jeg byggede små træhytter, lavede jernminer og holdt igler som husdyr,” fortæller hun. (Kilde: https://www.nmbu.no/en/faculty/mina/news/node/35077).

Som voksen og biologiprofessor er det blevet hendes mål at få folk til at elske insekterne, og nu kan vi heldigvis allesammen blive klogere på dem og deres fantastiske historie i “Insekternes planet”.

“Insekternes planet” er indtil videre solgt til udgivelse i 19 lande. Her er det den engelske udgave, der har planlagt udgivelse 25. maj.

 

God Store Bededagsferie 🙂


Du kan læse hele interviewet med Anne Sverdrup-Thygeson her: https://www.nmbu.no/en/faculty/mina/news/node/35077


 

Skriv en kommentar