“Bøger under træet” er L&R og Carlsens julemagasin, hvor de bogglade kan sætte lige så mange X’er, som børnene gør i BR’s julekatalog.
Det lækre bogmagasin er i A4-format, siderne af god kvalitet, layoutet flot, indholdet fængende, og så er det gratis! Tit er bøger i kataloger omtalt i telegramform, men her har flere bogomtaler artikelpræg, hvor forfatteren selv fortæller om udgivelsen og historien bag den. I bedste dag- og ugebladsstil er overskrifterne appetitvækkere. Sensation lå i bankboks i 55 år er eksempelvis overskriften til “Sæt en vagtpost ud” (den anden roman af Harper Lee, der skrev “Dræb ikke en sangfugl”). Men hvilke bøger anbefaler Lindhardt og Ringhof og Carlsen så til juletræet?
Leif Davidsens novellesamling “10 minutter i vor tid” er en af dem. Jeg hørte hans samtale om novellekunst med Niels Frid-Nielsen på BogForum, hvor Davidsen fortalte om forbillederne Ernest Hemingway og Klaus Rifbjerg. Hemingway inspirerede ham til at blive journalist og forfatter, og Rifbjergs “Rejsende” gav ham for alvor rejselyst i blodet. De 21 noveller i “10 minutter i vor tid” er skrevet over en periode på 25 år og skildrer, hvordan tilværelsen påvirker mennesker fra Den Spanske Borgerkrig, over frihedskampen i De Baltiske Lande efter Anden Verdenskrig, Berlinmurens fald, kommunismens død, de jugoslaviske borgerkrige og frem til vor tids globaliserede virkelighed.
Koge- og krigsbøger
Ernest Hemingways “Den gamle mand og havet” og “Solen går sin gang” er med i kataloget under afsnittet Welcome to America. Her finder man også H. W. Brands 896-siders biografi “Reagan” oversat af Ole Steen Hansen, hvis bog jeg anmeldte i sidste uge (læs anmeldelsen her: https://kigindibogensverden.wordpress.com/2015/11/27/tyskernes-katastrofe/), og Clementine Paddlefords “Den store amerikanske kogebog” – en egnskogebog med 500 opskrifter fra alle stater. Min bedre halvdel vil stensikkert sætte et par X’er her.
På siderne med krigsbøger vil han sætte X ved “Ardenneroffensiven” af Antony Beevor, forfatteren til de stærkt roste “Stalingrad” og “Berlin – faldet 1945”.
Beevors nye bog handler om Anden Verdenskrigs største vesteuropæiske slag, der blev udkæmpet fra december 1944 til januar 1945 med mere end en million involverede soldater, og som blev det slag, der endegyldigt knækkede den tyske værnemagt.
I den mere fredelige ende finder man “Livets opskrift”, hvor Sisse Fisker fortæller om sine rejser til de fem blue zones – områder, hvor mennesker lever længere og har højere livsglæde end i resten af verden. I de fem blue zones er folk bevidste om at nyde livet, værdsætte naturen, slappe af og hjælpe hinanden. Stress er et fremmedord, og tv, tablets og internet bliver sjældent brugt. “Livets opskrift” får et stort X af mig!
“Ib Spang Olsens ABC” er Søren Vinterbergs beretning om en af Danmarks mest kendte og elskede tegnere, der døde i 2012. Den får også et X af mig og bliver desuden en bog, jeg vil lægge under andres juletræer.
Blandt børnebøgerne er Jacob Riisings “Karmaboy”, Sebastian Kleins “Verdens 100 farligste dyr” og Manu Sareens “Iqbal Farooq i Indien”, en hæsblæsende historie med gangstere, tæsk og den ondeste bollywooddans. Mon ikke familiens yngste vil sætte X ved en af dem? Ellers er der Lærke Duus, Martin Kjeldsen og Rosa Gjerulff Nyholms “Rosas spionkagebog”, Mikael Brøggers “Børnenes rekordbog 2016” og Nana Torps “Filmhåndbogen” om, hvordan man laver sin egen film.
“Bøger under træet” er med andre ord hele familiens julekatalog. Og der er mange flere titler end de her nævnte, så der vil blive sat mange X’er hjemme hos os 🙂
Pingback: Nattens dronning | Kig ind i bogens verden