Tommy og Tanne

Ny biografisk fortælling om Karen Blixen og hendes lillebror Thomas Dinesen er fængslende læsning fra første til sidste side.

I 1906 indgår Karen ‘Tanne’ Blixen og hendes syv år yngre bror Thomas ‘Tommy’ Dinesen en pagt: De skal “tjene Guden. Faders Gud. Det store i livet. Det, der ligger i et andet plan, det eneste, der gør livet værd at leve”.

Baggrunden for søskendeparrets gensidige løfte er deres far, Wilhelm Dinesen, krigeren, eventyreren, jægeren og levemanden, der 11 år tidligere har taget sit eget liv.

Forfatter og historiker Tom Buk-Swienty har i sit roste tobindsværk “Kaptajn Dinesen. Ild og blod” (2013) og “Kaptajn Dinesen. Til døden os skiller” (2014) givet os farens historie.

"Tommy og Tanne" udkommer i dag. Dette er et anmeldereksemplar fra Gyldendal.

“Tommy og Tanne” udkommer i dag. Dette er et anmeldereksemplar fra Gyldendal.

Nu får vi beretningen om børnene i “Tommy og Tanne”, der har Kaptajnens ældste søn Thomas Dinesen i hovedrollen, mens den næstældste datter Karen Blixen har en vigtig birolle.

Tydeligt er det, at Tommy og Tanne, er deres fars børn. Ligesom Kaptajnen har de eventyrlysten og modet i blodet.

Men man fornemmer også i Tom Buk-Swientys skildring, at søskendeparret i deres higen efter “det store i livet” brænder efter at forstå og lære den far at kende, de mistede, da de var henholdsvis ti og tre år gamle.

Krigslysten

Allerede som lille nærer Thomas Fasti Dinesen en næsten grænseløs beundring for sin ældre søster og hendes unikke fortælletalent. Opmuntret af Tanne vil han gå i deres fars og farfars fodspor og blive kriger, overbevist om, at der på slagmarken venter ham “det store i livet”.

I 1917 melder Tommy sig frivilligt til at kæmpe mod tyskerne under Første Verdenskrig. Han forsøger først uden held at blive fransk soldat. Efter endnu et afslag fra briterne bliver han under et ophold i USA optaget i The Royal Highlanders of Canada, som hører til nogle af krigens mest hårdføre tropper.

Hudløst ærlig

Vi hører om rekruttiden i Canada og England og dernæst om de uhyrlige rædsler i skyttegravene på Vestfronten, hvor Tommy ikke alene skal bekæmpe tyskere, men også må slås med lus, bylder og Den Spanske Syge. Som læser kommer man helt tæt på. Det skyldes ikke mindst, at forfatteren har fået adgang til ikke tidligere offentliggjort familieejet kildemateriale:

Det enestående materiale har været enhver historikers drøm. Thomas Dinesen er hudløst ærlig om alt. Så ved at læse hans lange breve, følge hans dagbog og ikke mindst læse hans hidtil ukendte selvbiografi om ungdomsårene kommer man så dybt ind i Dinesen-Blixen universet, at man næsten bliver en del af familien, siger Tom Buk-Swienty.

Særlig fortrolighed

Korrespondancen og dagbogs-notaterne om samtalerne mellem Tommy og Tanne er rørende og berigende at læse. Sjældent befinder man sig i så godt og reflekterende selskab, som når man læser de to søskendes breve til hinanden. Der findes en særlig fortrolighed mellem dem, og det er blandt andet i Tommys breve til søsteren, at vi hører om kvinderne og kærlighedseventyrene i hans liv.

Derudover er der i bogen beskrivelser af de øvrige familiemedlemmer, fra den kærlige, kloge moder, den stærke, religiøse mormor og den kvindesagskæmpende moster til Tommy og Tannes andre handlekraftige søskende.

Tom Buk-Swienty planlægger et fjerde bind om Dinesen-familien denne gang med fokus på Karen Blixens år i Afrika. I hænderne på den kyndige og velskrivende Tom Buk-Swienty venter der os utvivlsomt endnu en stor læseoplevelse her.

I hvert fald er “Tommy og Tanne” en på alle måder gribende og uhyre velskrevet beretning om krig og kærlighed, skæbnen og meningen med livet.


Thomas Dinesen skrev om sine oplevelser under Første Verdenskrig i “No Man’s Land”. Læs mere om bogen her: http://www.gyldendal.dk/produkter/thomas-fasti-dinesen/no-mans-land-37861/andet-9788702163353

Tom Buk-Swienty (f. 1966) er forfatter, historiker, journalist og adjungeret professor ved SDU. Udover bøgerne om Dinesen-familien har han skrevet de dokumentariske fortællinger “Slagtebænk Dybbøl” og “Dommedag Als”.


Kig ind i bogens verden er tilbage torsdag den 20. oktober.

 

One thought on “Tommy og Tanne

  1. Pingback: BogForum 2016 | Kig ind i bogens verden

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s