Ny bog guider læserne rundt på den digitale platform YouTube.
Det er ikke første gang (og næppe heller sidste), at Kig ind i bogens verden omtaler Politikens “Turen går til”-serie.
I de senere år har Politikens Forlag udvidet konceptet til ikke kun at omhandle fysiske steder som lande, regioner og byer.
Forlaget tager i stigende grad også læserne med til mere abstrakte destinationer som historiske perioder og kulturelle oplevelser.
Denne gang er rejsemålet den populære webportal YouTube, og turisterne de mange forældre, som halser bagud børnene i den digitale udvikling.
Godt og skidt
I sin præsentation af “Turen går til YouTube – En guidebog til forældre” skriver Politikens Forlag blandt andet:
Denne bog beskriver den digitale legeplads, dit barn befinder sig på i YouTube-land. Platformen er stoppet til randen med fantastisk inspiration, leg og læring – men også faldgruber. Den datastyrede algoritme kan loope børn ind i helt forkert indhold, når de drøner rundt derinde på egen hånd. Derfor behøver de hjælp til at navigere i godt og skidt.” (Kilde: Politikens Forlag)
I bogen kan forældrene for eksempel læse, hvad vlog betyder, og hvad en thumbnail er, ligesom de kan blive klogere på, hvorfor børn og unge er vilde med YouTube, og hvad det er, der gør nogle youtubere så populære.
Det er digital iværksætter Rasmus Kolbe (kendt som Lakserytteren) og Maria Baagøe Bové, redaktør for sociale medier hos Red Barnet, der har sat sig for at hjælpe forældre og børn med at navigere sikkert på YouTube.
Sammen med specialister i pædagogik, medier og børneliv giver forfatterne et indblik i YouTubes mekanismer og forklarer, hvordan mediet påvirker børnene, og hvad forældrene kan gøre for at beskytte dem, når de færdes på webportalen.

Bogen udkommer 26. januar.
Tag ansvar
Der er ingen tvivl om, at “Turen går til YouTube” er en bog til tiden.
I en artikel i fagbladet Journalisten kunne man for nylig læse, at faktatjekkere fra 40 lande, herunder Danmark, vil have YouTube, der ejes af Google, til at tage mere ansvar for det indhold, der deles på mediet.
Ifølge Journalisten mener faktatjekkerne ikke, at YouTube gør nok for at bekæmpe falske profiler og spredningen af falske nyheder, misinformation og desinformation.
Derfor foreslår faktatjekkerne i et åbent brev til YouTubes topchef, Susan Wojcicki, at parterne mødes for at drøfte forbedringer af platformen.
Og indtil det måtte ske (hvis det da sker), kan man altså hjælpe sine børn med at færdes mere sikkert på nettet med “Turen går til YouTube”.
God weekend – og læselyst 🙂
Kilder:
Politikens Forlag
https://www.politikensforlag.dk/turen-gar-til-youtube/t-61/9788740070262
Journalisten
Læs om andre Politikens “Turen går til” her:
“Turen går til Danmarks smukkeste vandreruter”
“Turen går til bøgernes verden”
“Turen går til besættelsestidens København”
Pingback: Et liv med rejser | Kig ind i bogens verden