Potter og Potter

Der var en Potter før Harry Potter. Endda en berømt Potter. En Potter, som blev født for 150 år siden, hvilket for nylig er blevet fejret med udgivelsen af en række frimærker med nogle af de sødeste og mest elskede dyr på.

Det er naturligvis den britiske børnebogsforfatter og –illustrator Beatrix Potter, jeg taler om. Og dyrene på de engelske frimærker er blandt andet Peter Rabbit, Jemima Puddle-Duck og Mrs. Tiggy Winkle.

Beatrix Potters illustrerede fortællinger om Peter Kanin, Julie Rapand og Fru Stikke-Prikke hører stadig til nogle af de mest populære og elskede børnehistorier mere end 100 år, efter at de udkom første gang.

Kun en kvinde

Helen Beatrix Potter blev født den 28. juli 1866 i Kensington, London. Hendes far var uddannet advokat, men arbejdede kun sjældent, og både han og moren levede af arven efter deres forældre. Opdragelsen af Beatrix og hendes lillebror Bertram stod barnepigerne og guvernanterne for.

På familiens ferier i Skotland og Lake District udviklede Beatrix Potter en stor kærlighed til og glødende interesse for dyre- og planteliv, som hun nøje iagttog, tegnede og malede. En farbror forsøgte at få hende optaget som studerende ved Royal Botanic Gardens, Kew i London, men hun blev afvist, fordi hun var kvinde. Senere vandt hun dog stor anerkendelse for at have samlet og lavet detaljerede tegninger af over 270 svampearter. Og heldigvis kunne datidens forkvaklede kvindesyn ikke forhindre Potter i at tegne.

Bestseller og klassiker

Beatrix Potter var 23 år, da hun begyndte at sælge sine tegninger. Peter Kanin er opkaldt efter hendes egen kanin, og historierne om den lille langørede vovehals begyndte at tage form få måneder, efter at Potters kæledyr døde.

Sådan så forsiden til Peter Kanin ud, da den udkom første gang i 1902.

Sådan så forsiden til Peter Kanin ud, da den udkom første gang i 1902.

Flere forlag afslog at udgive bogen om Peter Kanin, men i 1902 udkom “The Tale of Peter Rabbit” på forlaget Frederick Warne, og siden er bogen med de charmerende illustrationer solgt i over 40 millioner eksemplarer.

Historien om Peter Kanin og de følgende udgivelser om ham og hans venner blev særdeles vel modtaget, og Potter tjente godt på salget.

Indtægterne herfra og arven efter en tante gjorde det muligt for hende at købe en landejendom i Lake District, og i årene, der fulgte, opkøbte hun flere gårde for at bevare det unikke landskab dér.

Beatrix Potter skrev og illustrerede cirka 30 bøger og vedblev med at skrive til omkring 1920, da hendes syn svigtede. Hun døde i 1943 i en alder af 77, men hendes bøger læses og elskes fortsat verden over.

Derudover får hun æren for, at en stor del af de landområder, der udgør Lake District National Park, er bevaret uændrede op til i dag.


Se de dejlige frimærker udgivet i anledning af Beatrix Potters 150-års fødselsdag her:

http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/beatrix-potter-stamps-released-by-royal-mail-to-mark-authors-150th-anniversary-a7159536.html

Jeg kan i øvrigt varmt anbefale spillefilmen om Beatrix Potter, “Miss Potter” fra 2006, med Renée Zellweger i hovedrollen som den verdensberømte forfatter.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s